Здоров'я

Перелом у дитини: Як розпізнати та надати першу допомогу

20 June 2019, 10:11

Літня пора - найулюбленіший сезон року у дітей. Тривалі канікули завжди залишають прекрасні спогади про проведений час з дітьми у дворі, про поїздки з батьками. Але саме в літній період збільшується частота звернень до дитячого травматолога з різними видами травм. Найпоширеніший серед них - перелом. Слідкувати за дитиною всі 24 години дуже складно, особливо тоді, коли їй немає необхідності проводити денний час в садку або школі. Але що робити тоді, коли дитина отримала травму?

Перелом у дитини: як його розпізнати!

Якщо дитина травмувався, які симптоми допоможуть зрозуміти, що у неї перелом? Навіть після незначної, на перший погляд, травми, дитина може відчути різкий біль. Якщо при спробі поворухнути пошкодженої рукою або ногою біль посилюється, існує ризик перелому. Малюк в такому разі не хоче ворушити рукою або відмовляється ставати на ногу, пізніше може з'явитися набряк в місці травми.

Що необхідно робити, якщо дитина отримала травму?

- Необхідно знерухомити травмовану кінцівку - це зменшить біль і знизить ризик зсуву кісток. Також дуже важливо накласти шину з підручних засобів (можна скористатися лінійкою, дощечкою, палицею). Зламану руку можна підвісити на пов'язці з хустки, накинутої на шию.

- Якщо рука або нога втратила природний вигляд, не намагайтеся її вирівняти - це буде дуже болісно для дитини, може пошкодити м'які тканини і кістки.

- Не можна годувати або поїти дитину, крім води - при відвідуванні травматолога може виявитися, що необхідний наркоз.

- Після проведених маніпуляцій необхідно терміново транспортувати дитину до травматолога.

ПАМ'ЯТАЙТЕ! Ні в якому разі не відкладайте візит до лікаря. Не починайте лікування самостійно, вам лише необхідно надати першу допомогу!

У чому полягає лікування?

Перелом без зміщення вимагає лише накладення гіпсу. Як правило, гіпс знімають через 2-3 тижні (в нескладних випадках). Чим менша дитина, тим швидше зростаються кістки. Якщо ж перелом зі зміщенням, кістки необхідно скласти (під наркозом), а іноді застосувати так звану витяжку. Деякі переломи вимагають хірургічного втручання. Лікування призначати та проводити може лише лікар-травматолог!

Що роботи, якщо під час падіння дитина вдарилась головою?

Якщо дитина впала з гойдалки або гірки і при цьому вдарилася головою або спиною, уважно спостерігайте за нею. У більшості випадків все закінчується шишкою або синцем, але все ж іноді необхідна допомога лікаря-невропатолога. Зокрема, якщо є струс мозку, перелом кісток черепа, гематоми, внутрішні кровотечі.

У більшості випадків лікарське втручання необов'язково. Якщо удар не був сильним, дитина не скаржиться на біль після травми і запаморочення, постарайтеся забезпечити їй спокій і по можливості укладіть в ліжко. Можете заварити дитини чай із заспокійливих трав. Уважно спостерігайте за малюком протягом декількох днів після травми.

Якщо після падіння рана кровоточить, обробіть її перекисом водню, накладіть пов'язку. Якщо рана глибока або широка і крові довго не зупиняється, відвезіть дитину до хірурга - можливо, необхідно накласти шви. Обов'язково візьміть з собою медичну книжку малюка. Якщо дитина, яка вдарилась головою, втрачає свідомість, у неї болить або паморочиться голова, вона сонна, з'явилася блювота, необхідно відразу викликати лікаря або відвезти малюка до невропатолога. Ці симптоми можуть вказувати на струс мозку!

Негайно вирушайте до клініки, якщо:

- дитина після травми втратила свідомість (навіть на кілька секунд); з'явилася блювота;

- у дитини сильно болить голова;

- рана вимагає зашивання;

- дитина поводиться дивно: сонна, вередує, бліда, відмовляється від їжі;

- малюк став погано бачити, з'явилися судоми або інші неврологічні порушення.

В клініці Оксфорд Медикал Житомир ви можете отримати кваліфіковану допомогу фахівців. Не відкладайте відвідування лікарів, будь-яке зволікання може коштувати здоров'я вашій дитині.

Записуйтеся на приймання до лікарів за номерами: +38 (068) 055 22 55 або (0412) 55 22 55

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі