Суспільство

Суд зобов’язав норкову ферму в передмісті Житомира призупинити діяльність

21 June 2019, 14:46

Житомирський окружний адміністративний суд захистив права жителів села Сінгури Житомирського району, де працює ферма з вирощування норок.

Про це 21 червня повідомила пресслужба суду.

«Сьогодні, 21 червня, Житомирський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Єфіменко О.В. прийняв рішення у справі № 240/5150/19 за позовом Державної екологічної інспекції Поліського округу до Товариства з обмеженою відповідальністю «Профуна» (яке вирощує норок, - ред.), … Рішенням у вказаній справі судом вирішено задовольнити позовні вимоги Державної екологічної інспекції Поліського округу», - інформує прес-служба.

За повідомленням, суд застосував до ТОВ «Профуна» заходи реагування шляхом часткової зупинки діяльності (виділено редакцією), а саме: заборонив використання ТОВ «Профуна» шедів (сараїв без бічних стінок, - ред.) №№12-16 для утримання та відгодівлі норок, комплекс будівлі та споруд №28 за межами населеного пункту Сінгури, до отримання висновку з оцінки впливу об'єктів на довкілля, а також заборонив здійснення викидів (надходжень) в атмосферне повітря забруднюючих речовин піч час вирощування ТОВ «Профуна» від стаціонарних джерел - шедів №№11-16.

«У справі в якості вільних слухачів взяли участь представники громадських організацій: «Єдина планета», «Клуб сінгурівської водойми», жителі села Сінгури Житомирського району, землі яких межують з фермою, на якій вирощують норки», - інформує прес-служба окружного адмінсуду і нагадує, що, на думку активістів, відповідач, ТОВ «Порфуна», забруднює навколишнє середовище, здійснюючи свою діяльність без відповідних дозволів.

З повним текстом судового рішення можна буде ознайомитись після того, як його направлять до Єдиного державного реєстру судових рішень.

Користувач Павло Вишебаба, який на своїй фб-сторінці розмістив повідомлення про виграний екоінспекцією суд, зазначив, що рішення може бути оскаржене, тому його готуються захищати в апеляційному суді.


У квітневій ухвалі Житомирського окружного адміністративного суду про відкриття провадження зазначається, що позивачем є Державна екологічна інспекція Поліського округу, відповідачем - Товариство з обмеженою відповідальнвістю «Профуна», третьою особою без самостійних вимог на стороні позивача - громадська організація «Стоп корупції».



Скріншот з ухвали суду

Нагадаємо, в серпні минулого року ОДА повідомила, що в селі Сінгури Житомирського району голландська компанія будує звіроферму, де будуть утримувати до 55 тис. норок. Після запиту депутата Житомирської облради Олега Пінського на сесії 7 березня 2018 року відповідні органи перевірили роботу звіроферми. У квітні 2018 року депутати Сінгурівської сільради звернулись до правоохоронних та контролюючих органів з приводу незаконного розміщення звіроферми на території сільради.

Як повідомляв Житомир.info, 30 травня 2018 інвестор Ханс Олесен та голова ОДА Ігор Гундич підписали меморандум про будівництво в Коростишівському районі норкової ферми на 5 тисяч маточних голів. 10 червня люди з плакатами «Залиш хутро тварині» пройшлися вулицями Житомира та зібрали підписи проти будівництва норкової ферми. 11 червня керівник апарату ОДА Олексій Шатило повідомив, що на законодавчому рівні діяльність таких ферм в Україні не заборонена, тому підстав для відмови інвестору у веденні такої підприємницької діяльності немає. 12 червня 2018 голова Житомирської обласної ради Володимир Ширма створив робочу групу для врегулювання проблемних питань між інвестором ТОВ «Профуна» та Сінгурівською сільською радою.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ферма норка суд еколог  
Матеріали по темі