Політика

Тенденції виборчої кампанії в Житомирській області: дочасна агітація, передвиборча благодійність та підкуп

25 June 2019, 15:08

Дочасна та прихована агітація, передвиборча благодійність, ймовірний підкуп виборців та проблема реєстрації спостерігачів ОПОРИ. Такі тенденції першого повного місяцям виборчої кампанії у Житомирській області на прес-конференції озвучили представники громадянської мережі ОПОРА та поліції.

«Станом на вчора (24 червня, - ред.) ми мали цікаву кількість кандидатів. Один кандидат у 67 окрузі по Чуднові, 10 кандидатів по 66 округу в Малині, де досить висока конкуренція, по Житомиру - 8, Бердичеву і Коростеню по 6, Новоград-Волинський поки що 4. З них 32 самовисуванці. Сьогодні політики воліють не позиціонувати себе із будь-якою з політичних сил, очікуючи, що це принесе якісь додаткові бали та рейтинги. Вперше усі 6 ОВК, як з об’єктивних, так і суб’єктивних причин, не змогли зареєструвати наших спостерігачів відповідно до вимог закону. У нас є політичні партії, які ще задовго до виборчого процесу по області на носіях зовнішньої реклами почали розповсюджувати свою, як вони це позиціонують, політичну рекламу. І з початком виборчого процесу вони б мали її зняти і в майбутньому замінити таку з виборчого фонду. На сьогодні – це найактуальніше порушення по регіону. Ми подали понад 20 заяв про понад 40 випадків виявлених одиниць агітації без вихідних даних. Прикриваючись благодійними фондами, так як це не заборонено законодавством, вони (кандидати, - ред.) намагаються у тій чи іншій мірі вирішити різноманітні проблеми від заводнення рибою річок, до роздачі продуктових наборів, встановлення дитячих майданчиків, ремонту вікон», - розповідає координатор громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області Тарас Чмут.


Окремо координатор громадянської мережі ОПОРА відзначає діючих народних депутатів. Мовляв, ті спекулюють на темі субвенцій з держбюджету, будуючи на їхній основі свою передвиборчу кампанію.

«Вони позиціонують, що їхні досягнення в тому, що держбюджет України з наших і ваших коштів відремонтував дорогу і у цьому заслуга народного депутата, виберіть мене знову і я сприятиму цьому процесу. Це не відповідає ані міжнародним стандартам виборів, ані виборчому процесу рівності», - каже координатор громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області.

Крім іншого, Тарас Чмут називає і порушення у фінансовій частині агітації, яка має вестися виключно із виборчого фонду кандидатів.

«За Законом про парламентські вибори все має відбуватись з виборчого фонду. Станом на вчора всього лише у 4 кандидатів з 32 були відкриті та зареєстровані виборчі фонди та у 1 політичної партії», - додає Тарас Чмут.

З огляду на все, боротьба на мажоритарних округах буде запеклою, - говорить начальник ГУНП в Житомирській області Вячеслав Печененко. Додаючи, про це яскраво свідчить кількість вже зареєстрованих порушень та відкритих кримінальних справ.

«Ми вже робимо висновки, що боротьба на округах буде запеклою і це, у першу чергу, стосується мажоритарних округів. Станом на сьогоднішній ранок вже є 41 повідомлення про ті чи інші порушення виборчого процесу і вже маємо 3 відкритих кримінальних провадження, що стосується можливого підкупу виборців. В одному випадку підкупу грошима, у двох інших випадках - це реєстрація на одному із округів двійників, яким за участь у цій виборчій кампанії виплачені грошові кошти і ми зараз працюємо над розслідуванням, розкриттям у випадку підтвердження цього злочину», - зазначив начальник ГУНП України в Житомирській області Вячеслав Печененко.

Наостанок головний поліцейський області ділиться: правоохоронці нині не тільки розслідують порушення, а і вчаться як правильно фіксувати та реагувати на них, зокрема і з юридичної точки зору. Мова йде про спільні тактико-спеціальні навчання поліцейських та підрозділів, що входять до складу МВС.

Як повідомляв Житомир.info, 22 червня 2019 року поліція Житомирської області відкрила кримінальні провадження за фактами підкупу виборців, які стосувалися спроб за гроші підібрати і зареєструвати кандидатами у нардепи двох осіб зі схожими анкетними даними.

Станом на ранок 25 червня (останній день реєстрації) загальна кількість кандидатів у мажоритарних округах області становить 53.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Чмут Печененко ОПОРА вибори  
Матеріали по темі