Влада

ЄС фінансово підтримує реформу децентралізації: на другу фазу програми «U-LEAD з Європою» виділять 40 млн євро

9 July 2019, 14:46

Тональність Європейського Союзу акцентована на продовження співпраці з Україною, в першу чергу, це стосується підтримки реформ, виконання маршрутної карти по імплементації Україною угоди з ЄС та надання макрофінансової допомоги.

Про це в ефірі «5 каналу» заявив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, коментуючи результати 21-го саміту Україна-ЄС – інформує 9 липня прес-служба віце-прем’єра.

«Ключові теми саміту «Україна – ЄС», що відбувся – енергетична безпека, дерегуляція, виконання Угоди про вільну торгівлю (ЗВТ) між Україною і ЄС. На сьогоднішній день товарообіг з країнами Євросоюзу вже досяг 50 млрд дол. Але, найголовніше, це підтримка реформ:децентралізації і енергоефективності», - розповів Геннадій Зубко.

Під час Саміту було підписано 5 нових угод між Україною і ЄС на загальну суму 119 мільйонів євро. Одна з них, яку підписав Геннадій Зубко з Єврокомісаром Йоганессом Ганом стосувалась подальшої підтримки децентралізації - Угода про фінансування другої фази програми «U-LEAD з Європою» на 40 млн євро.

Урядовець розповів, що перша фаза Програми була розпочата ще три роки тому і ключовою її метою було два напрямки – створення громад і перспективних планів, підтримка об’єднання громад і супроводу перших місяців роботи. Другий напрямок стосувався створення центрів надання адміністративних послуг: запровадження стандартів щодо оперативності і якості роботи.

«Друга фаза Програми стосується вже більше імплементації інфраструктурних проектів та посилення роботи 24 регіональних офісів, які допомагають у налагодженні співпраці між громадами, залученні інвестицій та розвитку самих громад», - наголосив Зубко і підкреслив, що зміни в Україні завдяки децентралізації вже є характерними. Але, ключову роль в них грають люди. «Без їх бажання, наполегливості і щоденної праці, Європу в Україні побудувати не можливо», - заявив віце-прем’єр-міністр.

Він підкреслив, що на Третій Міжнародній конференції з питань реформ в Україні, яка проходила у Канаді, саме реформу децентралізації європейці відмітили як найуспішнішу.

«Мова йшла не тільки про результати реформи, а в першу чергу говорили про зміни на місцях. 40 лідерів об’єднаних територіальних громад, які приїхали на конференцію, розповідали свої історії успіху, але головне, вони підкреслювали свою відповідальність у цьому процесі, який впливає на зміни в країні в цілому», - зазначив Зубко.

Нагадаємо, в червня 2019 року для громад Житомирської області проводили тренінгові модулі в рамках впровадження проєкту «Покращення якості послуг у сфері управління відходами на муніципальному рівні в ОТГ», який буде реалізований у рамках підтримки програми U-LEAD.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі 20 травня 2017 року відкрили регіональний центр розвитку місцевого самоврядування, що став одинадцятим офісом такого типу в Україні в рамках проекту «U-LEAD з Європою».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЄС децентралізація Зубко  
Матеріали по темі