Політика

Кандидат в народні депутати Ігор Герасименко представив оцінку містянами якості життя в Житомирі

15 July 2019, 13:19

Кандидат в народні депутати від партії «Слуга Народу» Ігор Герасименко: Я люблю наше місто і хочу, щоб воно розвивалось, щоб тут з'являлись широкі можливості для власного розвитку, для життя молоді, для дітей. Від того, наскільки люди будуть хотіти тут жити, від того, чи бачитимуть вони тут майбутнє не лише своє, а й своїх дітей, буде залежати, що з Житомиром буде далі.

Вибір простий: або людина сприймає це місце, як найкраще для себе, для свого подальшого життя, чи це лише тимчасова зупинка на шляху кудись. Або найгірший варіант – вимушена безвихідь та втрачена надія.

На сприйняття міста впливають різні фактори: якість життя в місті (задоволеність життям в ньому, можливостями, які тут є), гордість за своє місто (є що показати іншим), оптимістичне ставлення до майбутнього країни (в Штатах це, до речі, важливий показник благоустрою країни, називається «оптимізм домогосподарств»). Тут також важливо наскільки містянин відчуває свою зв'язаність з цим містом, відповідно, ми запитували скільки людей вважають себе «корінними», а скільки «приїжджими».

Як бачимо з таблиці вище, 71% учасників опитування – корінні житомиряни, і це значна кількість людей, яка одразу цементує місто. Більш того, у вільних відповідях ми читали неодноразові приклади, що за походженням корінні житомиряни, проживши активне життя по світах, часто повертаються потім жити в Житомир. Це дуже цікавий показник, який свідчить, що ми не просто місто, яке побудоване навколо якогось промислового підприємства, як це часто було в Радянському Союзі. А ми місто зі своїми традиціями. 25% живуть тут від 5 до 10 років і вже вважають себе житомирянами. Цьому сприяє також те, що, як правило, ці люди з Житомирщини, тобто тут перехід дуже природній.

Оцінка Житомира як місця для проживання (задоволеність містом)

Показово, що 50% житомирян оцінюють своє життя в місті на трієчку.

Це не дуже приємна цифра, бо це повільна міна під майбутнім міста. Хоча на цей показник впливає і оцінка стану справ у країні.

Оцінка туристичної привабливості міста

Коли стоїть питання порекомендувати Житомир для інших, для туризму, то тут думка людей цікаво змінюються. Частина людей ставить більш високу оцінку – зростає показник «5» балів, і разом з тим зростає кількість тих, хто ставить «1» і «2» такій можливості. Це означає, що людина живе у місті, звикла, і ніби їй нічого не муляє, усе «на трієчку», але коли місто необхідно порівняти з іншими містами, то ось тут люди схильні більш об'єктивно оцінювати своє задоволення від проживання у місті. Оцінка одразу зменшується.

Оцінка діяльності на посаді міського голови Сухомліна

Ми також вирішили дізнатися, як житомиряни оцінюють діяльність нинішнього міського голови Сергія Сухомліна. Виявилось, що тут найбільше оцінок «3».

Оцінка роботи житомирянами міської ради

Загалом житомиряни дуже критично сприймають міську владу, міську раду. Звісно, тут поєднується загальне незадоволення владою узагалі і станом справ у місті. Цьому сприяє також те, що міська рада не персоналізована зараз, немає дієвого міського секретаря, тому вона сприймається як щось загальне, невизначене і сіре. Звісно, думаю, що у конкретних депутатів на їх округах ситуація набагато краща.

Нижче ми даємо таблицю, в які порівняли оцінки за схожими параметрами – ставленням житомирян до міста та до управління містом.

Порівняльна таблиця пов'язаних показників щодо оцінки спроможності міста

Оцінка правильності курсу країни та дій президента

В цих діаграмах показане сприйняття житомирянами напрямку, яким йде країна, та курсу, яким намагається її вести Президент Володимир Зеленський.

Як бачимо, якщо відносно курсу країни спостерігається доволі великий песимізм, то довіра до Зеленського, до його дій набагато вища. Щодо країни, то респонденти зараз перебувають у невизначеній ситуації: 50% не знають, чи правильно зараз йдуть справи в державі. Це скоріше відображає те, що люди очікують до яких конкретних наслідків з часом приведуть сьогоднішні дії Президента та його команди. Сподівання від Зеленського залишаються високими і співвідносні з тим результатом, який він отримав на президентських виборах: позитивні оцінки «4» і «5» разом дають майже 70% підтримки.

Намір опитаних йти голосувати

Явка на парламентських виборах має бути високою. Зіткнувшись з перевиборчою ситуацією, люди проявляють активність (тут маємо на увазі, що люди мало знають про майбутні вибори, але зіткнувшись з цією інформацією проявляють себе позитивно).Немає розгубленості, занепадницьких настроїв.

Мова спілкування

Як бачимо з цієї діаграми, 28% житомирян вважають рідною мовою українську, 11% вважають російську своєю рідною і основною мовою, 16% українську розуміють, але скоріше за все говорять на ній неприродно.

Багато хто вказував у відповідях, що володіє тим варіантом української мови, який має назву «суржик».

Інформація щодо учасників опитування

Відповідь щодо малої кількості дітей в родинах зумовлена специфікою аудиторії інтернету і Facebook – тут менше людей старшого віку.

Дякую за ваш інтерес до нашого опитування! Нехай наш Житомир процвітає і ми разом з ним!

Нагадаємо, Волонтерський Центр «Слуги Народу» з 21 червня по 8 липня 2019 року провів громадське опитування думки житомирян, всього було заповнено 2340 анкет. Першу частину з результатами опитування дивіться тут.

Запрошую бути активним, долучатися до нашої діяльності у Волонтерському центрі.

Адреса нашого Волонтерського Центру партії «Слуга Народу»: м.Житомир, вул. Івана Кочерги 5-В.

Онлайн приймальня Ігоря Герасименка - https://62.sluganarodu.ua/

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Герасименко кандидат опитування  
Матеріали по темі