Здоров'я

За місяць у Житомирській області двоє людей захворіли на ботулізм, в регіоні залишилося 7 флаконів сироватки

19 July 2019, 13:47

На початку червня цього року Міністерство охорони здоров’я України повідомляло, що у регіони почали розвозити найбільшу за останні роки партію сироваток проти ботулізму.

«204 флакони ботулінічних антитоксинів канадського виробництва, закуплені за державний кошт, їдуть у регіони», – йшлося у повідомленні.

Житомирська область отримала 9 флаконів сироватки, що рятує життя у випадку отруєння продуктами з ботулотоксинами. Нині в наявності – 7 флаконів.

Про це у коментарі Житомир.info 19 липня повідомили в управлінні охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації.

«Житомирська область отримала 9 сироваток, дві вже використали, адже було два випадки отруєння. Зараз у наявності 7 анатоксинів. Це валентний препарат, він «перекриває» усі можливі токсини. Вартість однієї дози – 110 тис. грн. Однак для пацієнтів сироватка є безкоштовною», – повідомили в УОЗ.

А у пресслужбі Держпродспоживслужби у Житомирській області Житомир.info розповіли про два випадки захворювання на ботулізм, що сталися у Житомирській області упродовж місяця. Обидва зареєстровані у Любарському районі.

Про перший з них стало відомо 4 червня: з’ївши м’ясну тушонку власного виробництва, отруїлася 79-річна жителька села Вигнанка.

Інший випадок зареєстрований 4 липня.

«До Любарського відділення управління Держпродспоживслужби у Житомирській області 4 липня надійшло повідомлення від Любарської центральної лікарні про випадок захворювання на ботулізм, що виник у побуті в селі Мала Деревичка цього ж району. Захворіла жінка 1962 року народження. Перші симптоми захворювання з’явилися ще 29 червня, а продукт вона вживала 26 червня. За медичною ж допомогою жінка звернулася о 9-ій ранку 4 липня, а о 19.30 їй було введено ботулінічний анатоксин. Підозрюють, що продуктом, який спричинив отруєння, були консервовані огірки. На жаль, на той момент, коли фахівці приїхали відбирати зразки продукту харчування, їх, огірків, уже в залишку не було. Цей продукт вживали ще чотири людини, але захворіла лише ця жінка», – поінформувала фахівець зі зв’язків з громадськістю ГУ ДПСС в Житомирській області Галина Заріцька.

У МОЗ же зауважують, що закуплена сироватка – це гептавалентний антитоксин, тобто лікарський засіб для порятунку життя при інфекційному ураженні сімома генотипами токсину ботулізму (типи A, В, C, D, E, F, G), на відміну від аналогів, що зазвичай мають тільки один (тип А) або три генотипи (типи А, В, Е). Зазначено також, що залишковий термін придатності на момент постачання – не менше 2 років.

Як повідомляв Житомир.info, у квітні 2019 року Держпродспоживслужба в Житомирській області інформувала про 3 побутових випадки ботулізму, внаслідок яких постраждало троє дорослих осіб (м. Новоград-Волинський, с.Суховоля Новоград-Волинського району, с.Іванківці Любарського району).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ботуліз МОЗ УОЗ сироватка  
Матеріали по темі