Місто

​Поблизу Житомира відкопали скелети жінок і дітей, жорстоко вбитих в 1920-х роках

23 July 2019, 11:23

Під Житомиром на місці масового вбивства цивільних людей в період становлення радянської влади знайдено рештки ще 29 людей.

Про це 22 липня повідомили на фб-сторінці історико-патріотичного об’єднання «Пошук».

«З 19 по 21 липня ІПО «Пошук» проводило пошукові роботи на місці масового вбивства цивільних людей в період становлення радянської влади, приблизно 1919-1921 рр. Загалом було ексгумовано залишки 29 людей. Більша частина з них - це малі діти та жінки. Загальна кількість знайдених залишків людей за весь час становить — 173 людини. Роботи в даному місці буде надалі продовжено, так як це ще не кінцева цифра», - повідомляють пошуківці.


У коментарях представники об’єднання уточнюють, що братська могила знаходиться на території села Шумськ неподалік Житомира, знищеного в 1952 році заради будівництва танкового полігону. Колись село нараховувало 540 подвір’їв.

Щоб пояснити, що відбувалося в роки продрозкладки та колективізації, адміністратори сторінки дають посилання на документальну стрічку 2018 року «Шумськ», в якій прослідковується багатовікова історія села аж до 1950-х років, коли його стерли з лиця землі. За свідченням археологів, перші поселення на території Шумська розміщувалися набагато раніше, ніж на території сучасного Житомира.

Відкопані мертві жінки і діти були «заручниками» в часи нав’язування більшовизму і становлення радянської влади, - зазначається в коментарях. У фільмі розповідається, що на цивільних шкодували куль і убивали з особливою жорстокістю: прикладами, сокирами, шаблями. Роздягнутих скидали в яму.

Аналогічні пошукові роботи в Шумську проходили і в 2018 році.

Нагадаємо, у травні 2019 в Бердичівському районі знайшли рештки кадрових військових, які у 1941 році загинули від кулеметного вогню.

Як повідомляв Житомир.info, у червні 2019 року експертам вдалося прочитати 4 солдатські медальйони, знайдені наприкінці травня у братській могилі в Пулинському районі. Нині вже вдалося знайти рідних одного з них.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пошук розкопки ІПО рештки  
Матеріали по темі