Місто

У житомирському музеї космонавтики відзначили річницю висадки людей на Місяць, а директорка отримала нове звання

23 July 2019, 14:03

Директорку комунального закладу «Музей космонавтики ім. С.П. Корольова» Житомирської облради Ірину Дячук обрано в члени-кореспонденти Міжнародної академії астронавтики.

Про це 22 липня повідомила пресслужба облради.

«Як розповіла заступниця директора музею Вікторія Четвертак, обрання членом-кореспондентом відбувається лише за поданням провідних вчених галузі, які є дійсними членами Міжнародної академії астронавтики, та вирішується голосуванням президії», - інформує пресслужба.

«Подання щодо директорки музею Ірини Дячук було ініційовано Генеральним директором - Генеральним конструктором ДКБ «Південне» Олександром Дегтярьовим, який є академіком НАН України, віце-президентом Міжнародної астронавтичної федерації та дійсним членом академії. Необхідні рекомендації надали Філіп Юнг (Франція) - член федерації і дійсний член академії, а також Олег Венцковський - директор представництва ДКБ «Південне» у Брюсселі. Обрання в члени-кореспонденти відбувається за критеріями особистого внеску у розвиток космонавтики за одним із провідних напрямів: технічні науки, науки про життя та соціальні науки. Ірину Дячук обрано за напрямом «соціальні науки». Критеріями є здобутки в науковій діяльності, суспільна діяльність та визнання міжнародною спільнотою», - розповіла фахівець.

Відповідне повідомлення з Міжнародної академії астронавтики стосовно цієї події керівництво музею отримало 19 липня 2019 року.

За даними офіційного сайту, Міжнародна Академія Астронавтики - це міжнародна громадська організація, що об'єднує провідних вчених та інженерів в області космічних досліджень. Академію заснували в серпні 1960 року. Це незалежна неурядова організація, яка зареєстрована у Стокгольмі (Швеція) і визнана Організацією Об’єднаних Націй у 1996 році.

На 2011 рік академія налічувала 1213 членів з 75 країн, включаючи дві категорії: члени-кореспонденти і дійсні члени.

На сторінці житомирського музею космонавтики в соцмережі також повідомили, що 21 липня, у день 50-річчя висадки людей на Місяць, дорослі та діти за допомогою VR-окулярів здійснили віртуальний політ до Місяця та побували з астронавтами на його поверхні, а під час майстер-класу відправили космічні апарати до природного супутника Землі.

«Після цього, маючи певний багаж знань, маленькі дослідники взяли участь у вікторині та отримали пам'ятні та солодкі призи. Наостанок зібрали пазли та помандрували Сонячною системою», - повідомив музей космонавтики.


Нагадаємо, у червні 2016 року конкурсна комісія рекомендувала кандидатуру Ірини Дячук на посаду директорки музею космонавтики терміном на 5 років, рішення прийняли депутати на 5-й сесії Житомирської обласної ради в липні 2016.

Як повідомляв Житомир.info, на початку 2019 року облрада збиралася звернутися до президента України з проханням присвоїти статус національного Житомирському музею космонавтики імені С.П. Корольова. Після «космічної» лекції 7 лютого 2019 року житомирському музею подарували гігантські пазли з планетами Сонячної системи, а 12 квітня 2019, у День польоту людини в космос, пара закоханих одружилася в музеї космонавтики.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: музей космонавтики Ірина Дячук  
Матеріали по темі