Економіка

За пів року в Житомирській області власники вантажівок сплатили 1,2 млн грн податку за переобладнання їх у легкові

25 July 2019, 16:56

За 6 місяців 2019 року в Житомирській області власники вантажних автомобілів сплатили понад 1,2 млн грн акцизного податку за переобладнання їх у легкові.

Про це 25 липня повідомив сектор комунікацій ГУ ДФС у Житомирській області.

«За шість місяців поточного року з операцій по переобладнанню вантажних транспортних засобів у легкові автомобілі сплачено акцизного податку в сумі 1 млн. 274 тисячі гривень. Це на 1,1 млн грн більше, ніж минулоріч», - інформують податківці.

У ДФС нагадують, що платником акцизного податку з переобладнаного транспортного засобу, ввезеного в Україну, є власник ввезеного на митну територію України вантажного транспортного засобу, що переобладнується у легковий автомобіль. Датою виникнення податкових зобов’язань у разі здійснення такого переобладнання є дата видачі документа про відповідність переобладнаного автомобіля вимогам безпеки дорожнього руху.

«Слід зазначити, що з 25 листопада 2018 року, з набранням чинності Законом України від 08 листопада 2018 року № 2611-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів», запроваджено нову систему оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів, зокрема і тих, що переобладнані у легкові автомобілі з вантажних транспортних засобів. Так, для автомобіля, який в установленому законодавством порядку подається до органів, що здійснюють державну реєстрацію транспортних засобів, для реєстрації або перереєстрації у зв’язку із зміною моделі транспортного засобу, щодо переобладнання під час ввезення відповідала товарній позиції 8704 згідно з УКТ ЗЕД, а після переобладнання відповідає товарній позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД, ставка акцизного податку, яка визначена у п. п. 215.3.5 прим. 1 п. 215.3 ст. 215 ПКУ, обчислюється за формулою шляхом застосування до базових ставок акцизного податку коефіцієнтів - двигуна та віку», - інформує сектор комунікацій.

Оскільки ставка акцизного податку встановлена у іноземній валюті (євро), розрахунок суми податку здійснюється за офіційний курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Нацбанком України, що діє на перший день кварталу, в якому розраховується власник авто, - зауважує податкова. Акцизний податок з операції переобладнання вантажного транспортного засобу у легковий автомобіль сплачується за місцем знаходження (проживання) особи, яка є власником переобладнаного транспортного засобу.

Як повідомляв Житомир.info, податок на переобладнання автомобілів ввели у січні 2015. В лютому 2015 автопідприємці з Бердичева влаштували біля Житомирської облдержадміністрації акцію протесту, вимагаючи відмінити акцизний збір на переобладнання транспортних засобів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вантажівка переобладнання податок ДФС  
Матеріали по темі