Суспільство

Їстівні гриби, які довго лежали без обробки, можуть стати отруйними, - Житомирський ОЛЦ

31 July 2019, 09:31

29 липня 2019 року у Житомирській області зареєстрували перший випадок отруєння грибами. Постраждалою виявилась дитина 12-ти років, яка після вживання грибів відчула симптоми гострого отруєння.

Якими є симптоми отруєння грибами, які є типи грибних отруєнь та що слід робити у випадку занедужання після вживання грибів, 30 липня повідомив у соцмережі завідувач відділу санітарно-гігієнічних досліджень Житомирського обласного лабораторного центру Юрій Лутай.

«На вживання отруйних грибів припадає близько 4% всіх отруєнь. Причини цих отруєнь полягають в незнанні грибів і неправильному їх приготуванні», - йдеться у повідомленні.


Існують класифікації грибів в залежності від їстівності:

1. До безумовно їстівних відносяться гриби, приготовані без додаткової обробки (білі гриби, маслюки, підосичники, моховики, печериці та ін.)
2. Умовно їстівні гриби - це гриби, які перед кулінарною обробкою необхідно піддавати попередньому варінню або вимочуванню у проточній воді. До них відносяться всі гриби, у яких при розламуванні з м'якоті випливає молочний сік, який має пекучий смак (свинушки, вовнянки, чорнушки та ін.), А також гриби, що містять, отруйні кислоти (рядовки). В результаті попередньої обробки отруйні і пекучі речовини, що містяться в умовно їстівних грибах, видаляються. Якщо не видалити токсичні речовини, то ці гриби, як і отруйні, можуть викликати легкі і важкі отруєння. Для сморжів надійним способом знешкодження служить також висушування протягом 3-4 тижнів. Сушка інших грибів, які містять отруйні речовини, не знищує їх токсичність.
3. До групи неїстівних грибів відносяться як отруйні, так і неотруйні, але мають вкрай неприємний смак або запах, який перешкоджає їх вживання (жовчний гриб, перцевий гриб і ін.). Число отруйних грибів порівняно невелике. До них відносяться бліда поганка і мухомори, отрута яких не знищується і не виводиться під час термічної обробки або засолювання.

Після збору гриби негайно повинні піддаватися обробці, а термін зберігання свіжих грибів не повинен перевищувати 18-24 годин при температурі не вище 10 градусів за Цельсієм. Слід пам'ятати, що навіть найкращий і, безумовно, їстівний гриб, якщо він перезрів, почав гнити на корені або довго лежав без обробки, може стати отруйним.

Особливо важливе значення має запобігання отруєнню дітей, які перебувають в лісі. При отруєнні грибами в першу чергу вражається шлунково-кишковий тракт, що клінічно проявляється симптомами гострого гастроентероколіту і призводить до більш-менш гострого зневоднення організму.

Симптоми, які вказують на отруєння грибами.

Ураження шлунково-кишкового тракту. Переймоподібні болі в животі, нудота, нестримне блювання, часті рідкі випорожнення, іноді 20-25 разів на добу. Для отруєння блідою поганкою характерні домішки крові в калі і блювота кольору кавової гущі.

Ураження центральної нервової системи проявляється по-різному, в залежності від виду грибів. Наприклад, мухомор дає галюцинації і рухове збудження. Спочатку спостерігається занепокоєння, а потім загальмованість і байдужість. Можливий перехід в несвідомий стан. Ураження серцево-судинної системи відбувається у вигляді зниження тиску крові, почастішання пульсу. Ураження печінки і нирок залежить від виду та кількості з'їдених грибів. На ранніх етапах розвивається олігурія, тобто, зменшення кількості сечі. Потім настає печінкова недостатність, яка характеризується ураженням головного мозку і жовтяницею. Важка інтоксикація веде до печінкової коми. Ураження нирок може призвести до гострої ниркової недостатності.

Існують чотири типи грибних отруєнь.

До I типу відносяться отруєння блідою поганкою. Це найбільш отруйний гриб. При отруєнні їм відзначається від 35 до 95% смертельних випадків. Його часто плутають з шампіньйоном, іноді з сироїжками. Вміщені в блідій поганці отрути не руйнуються високою температурою і кислотами, тому варіння, маринування і інші види кулінарної обробки не звільняють гриби від токсичних властивостей. Досить 30 мг отрути, щоб вбити дорослу людину.

ПАМ'ЯТАЙТЕ! При отруєнні блідою поганкою лікування, розпочате пізніше, ніж через 2-3 доби, марно!

До II типу належать отруєння мухоморами. Мухомор всім відомий своєю з білими цяточками капелюшком, але іноді капелюшок має інше забарвлення, і, відповідно до кольору, мухомор називають Порфирова, пантерний, жовтим і білим. Отруйними речовинами мухомора є мускарин, мікоатропін, мишача отрута.
Смертність відзначається у 2-3% випадків і настає через 6-12 годин при великих кількостях з'їденого гриба. Найчастіше гинуть люди похилого віку і діти, а також особи, які страждають хворобами серця і нирок.

До III типу відноситься отруєння рядовками. Рядовки з'являються в лісі в квітні-травні, як тільки зійде сніг. Ці гриби схожі на зморшки, тільки у сморжів поверхню хвилясто-лопатева, що нагадує волоський горіх або звивини мозку, з глибокими пазухами, світло- або темно-коричневого кольору. М'якуш ламкий, приємного грибного запаху. Ніжка малинова або бура. Зморшки ж мають сітчато-чарункову поверхню. Токсичним початком сморжів є гельвеллова кислота, яка міститься в грибах в кількості 0,2-0,4%. Однак вміст отрути в грибах в залежності від погоди, часу збору може коливатися; іноді його буває недостатньо, щоб викликати отруєння.

Гельвеллова кислота володіє гемолітичними властивостями. Крім того, в рядовках є й інша токсична речовина, що володіє нейротропними властивостями. З метою профілактики отруєння рекомендується попереднє 15-хвилинне кип'ятіння сморжів, яке викликає перехід гельвеллової кислоти в відвар. Відвар видаляють, гриби віджимають, повторно промивають, а потім смажать. Не рекомендується вживати їх більше ніж 200 грамів.

До IV типу відносяться отруєння помилковими опеньками і іншими грибами, що містять пекучий молочний сік (вовнянки, сироїжки, свинушки, чорнушки та ін.). Картина отруєння приблизно однакова. Опеньок несправжній відрізняється від справжнього яскравим оранжево-жовтим капелюшком і тоншими пеньками. Після їх вживання отруєння настає через 1-6 годин і виражається в слабкості, нудоті, блювоті, болях в животі, проносі, тобто розвивається картина сильного шлунково-кишкового розладу, який триває 1-2 доби, а потім настає одужання.

Гострі отруєння грибами вимагають невідкладної допомоги. При цьому велике значення має проведення спільних заходів.

Перша допомога при отруєнні грибами

Виведення отрути з організму досягається викликанням блювоти, яка необхідна при наявності в шлунку великих шматків отруйних грибів, оскільки вони не можуть пройти через шлунковий зонд при промиванні шлунку. У домашніх умовах викликати блювоту можна прийомом кухонної солі (1 столова ложка на склянку теплої води) або гірчичного порошку (1 чайна ложка на склянку теплої води). Інший спосіб викликання блювоти — рясне пиття холодної води з подальшим натисканням пальцем на корінь язика.

При напівнепритомному або несвідомому стані потерпілого блювоту викликати не можна, бо може статися потрапляння блювотних мас в дихальні шляхи.

Промивання шлунку має проводитися обов'язково, навіть через 3-4 і 10-12 годин після отруєння. Після закінчення промивання шлунку дати активоване вугілля з розрахунку 1-2 таблетки на 1 кг ваги.

Як повідомляв Житомир.info, 29 липня 2019 до реанімаційного відділення Бердичівської міської лікарні потрапив підліток, який наївся білих грибів разом з дідом і бабою.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: гриби отруєння ОЛЦ  
Матеріали по темі