Влада

Новий голова Держприкордонслужби хоче в рази скоротити кількість генералів та перевірити ситуацію з отриманням житла

2 August 2019, 14:45

Голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко в інтерв`ю BBC News Україн розповів про реформування і ситуацію у відомстві.

Він зазначив, що все буде зроблено для того, аби солдат, який охороняє державний кордон, ніс службу в умовах, які дозволяють йому бути впевненим, що за ним є велика прикордонна родина і є держава Україна – інформує пресслужба ДПСУ.

«Я хочу зробити все, щоб він був всім забезпечений. Тільки тоді він буде чесним і непідкупним. При цьому загальна чисельність скорочуватися не буде. Всі посади, які будуть вивільнені, будуть спрямовані на підрозділи, які безпосередньо охороняють державний кордон», - сказав очільник ДПСУ.

Усіх планів з реформування відомства Сергій Дейнеко не розкрив, оскільки, за його словами, багато хто хоче їх почути.

«Нехай це буде сюрпризом. Людей, які не беруть участі в охороні кордону, стане менше, кардинально менше, генералів стане менше в рази», - зазначив голова ДПСУ.

Він додав, що в Державній прикордонній службі на даний момент 38 генералів, а по штату їх може бути 54.

«У нас штатна чисельність - біля 43 тисяч. Тобто на тисячу людей у нас один генерал. Це ненормально», - констатував Сергій Дейнеко.

Також, за його словами, у відомстві функціонує 8 регіональних управлінь.

«Це структура, яка безпосередньої участі в охороні кордону не бере, а відтягує великий ресурс матеріально-технічного забезпечення. Якщо 90% з тих, хто служить там, одного дня просто не прийдуть на роботу, то ніхто не помітить, що щось відбулося. Тобто вони ніяк не впливають на стан охорони державного кордону», - сказав голова відомства.

Окремо, він зазначив, що у прикордонній службі призову строковиків не має бути, однак на даний момент відомство змушене було повернутися до цієї практики.

«Ми були єдиним відомством, яке відмовилося від строкової служби у 2008 році. Але така невідповідність у грошовому забезпеченні призвела до того, що виник відтік кадрів. Також було змінено штат, нам додали 3 000 посад. Введення нових посад потрібне було для посилення підрозділів охорони державного кордону. А що насправді відбулося? Збільшено керівну ланку, іде повна невідповідність між підрозділами охорони кордону і тими, хто сидить у теплих кабінетах тут, на Володимирській, в Адміністрації Держприкордонслужби, у різного роду головних центрах», - наголосив Сергій Дейнеко.

Крім того, відповідаючи на запитання щодо ситуації з забезпеченням житлом прикордонників, він відзначив існування ганебної практики, коли деякі високопосадовці отримують по дві і більше квартир. Тим самим вони крадуть в інших військовослужбовців, які так само мають право на отримання житла.

«У нас є випадки, коли люди чекають житла по 20-30 років, уже звільняються і продовжують його чекати. А в цей час якийсь генерал отримує другу чи третю квартиру, намагається зняти з неї статус службового житла, приватизувати», - сказав очільник ДПСУ.

Він зазначив, що в загальному по службі черга складає біля 9 тисяч людей.

«На даний момент я проводжу службову перевірку по ділянці Західного регіонального управління стосовно зловживань, які мали місце там. Повністю аналізується ситуація з питань отримання та розподілу житла в період з 1 січня 2014 року по всій Державній прикордонній службі. І друге завдання, яке я визначив: з моменту отримання незалежності нашої держави ми піднімаємо всю інформацію по всіх військовослужбовцях, хто і коли отримував житло. Роботи багато, ми нікуди не поспішаємо, але я обов'язково відзвітую перед особовим складом, хто з генералів, полковників чи прапорщиків отримав дві і більше квартири», - сказав Дейнеко.

Сергій Дейнеко очолює Державну прикордонну службу з 13 червня 2019 року, він в прикордонних військах з 1996 року, має військове звання полковника.

Повністю інтерв’ю читайте на сайті ВВС News Україна

Як повідомляв Житомир.info, в травні 2019 року на посаду начальника Житомирського прикордонного загону був призначений підполковник Токовий Олексій Ігорович.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: прикордонник Держприкордонслужба Дейнеко 
Матеріали по темі