Місто

Чому влада Житомира закриває маршрути №53 та №53А і як по-новому їздитимуть автобуси з Крошні

5 August 2019, 18:18

З 7 серпня в Житомирі комунальні автобуси трамвайно-тролейбусного управління припинять рух за маршрутом №53 та №53А. Натомість містянам буде запропоновано нові оптимізовані маршрути. Один буде рухатись вулицею Київською і його обслуговуватиме приватний перевізник. Інший буде курсувати Великою Бердичівською – його обслуговуватимуть комунальні автобуси ЖТТУ. Ці зміни розробило управління транспорту, а затвердив мер Житомира Сергій Сухомлин. Така «оптимізація» вже викликала бурхливу реакцію житомирян в соціальних мережах, тому задля роз’яснень ми звернулись до заступника міського голови Дмитра Ткачука, який вважає, що комунальний перевізник навряд чи виграє від таких змін.

«Те, що залишається в комунальному транспорті – це безумовно крок назад, Тому що повністю мікрорайону, для якого цей транспорт був основним, залишається лише один маршрут, маршрут №4, і кількість рухомого складу на ньому зменшується. Коли запускався 53-й маршрут, то логіка полягала в тому, щоб максимальній кількості людей дати можливість користуватись комфортними послугами. Маршрут закривав весь центр міста і великий мікрорайон Крошня. Тут же комунальним підприємством ця функція буде виконуватись лише на половину і від цього буде відповідно лише половина ефекту. Що стосується 110-го маршруту, то це буде безумовно один із найкращих маршрутів в місті, який покриватиме левову частину Житомира, особливо, по центральних вулицях», - каже заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.


Приватний перевізник вже пообіцяв оновити рухомий склад і придбати нові транспортні засоби, які обслуговуватимуть один із маршрутів на Крошні. Щоправда, зробити це компанія ТОВ «САВ-ТРАНС» погодилась лише після зміни маршруту. Наразі 110-й маршрут доїжджає лише до автовокзалу, але вже з середи курсуватиме через усе місто аж до Станишівки.

«Основна аргументація такого кроку – це оновлення рухомого складу Перевізник готовий інвестувати в рухомий склад за умови маршруту, який для нього буде рентабельним. Такий маршрут однозначно має бути рентабельним. На такий маршрут він готовий купувати і ставити нову техніку. На маршрути, які їдуть не по центральних вулицях ставити нову техніку і інвестувати в неї ніхто не готовий», - наголошує Дмитро Ткачук.

Вже з середи 7 серпня громадський транспорт на Крошні буде курсувати таким чином: маршрут №10 та №110 об’єднають в один, під номером «110». Автобуси приватного перевізника Аркадія Савицького (ТОВ «САВ-ТРАНС») будуть рухатись за маршрутом: с.Сонячне - вул. Покровська - вул. Лесі Українки - вул. Небесної Сотні - вул. Київська - вул. Вокзальна - вул. Вітрука - вул В.Бердичівська - вул. Жуйка - село Станишівка. Повертатись маршрутки будуть так само, за одним лише винятком – автобуси рухатимуться вулицею Київською і з неї повертатимуть на Покровську.

Комунальні МАЗи будуть курсувати маршрутом №4, схема якого виглядатиме так:ТЦ «Ринг» - вул. Покровська - вул. Київська - вул.Театральна - вул. В.Бердичівська - вул. І.Гонти - Паперова фабрика - Завод силікатних виробів. Повертатись на Крошню автобуси будуть за таким же маршрутом у зворотному порядку.

На думку Житомирського міського голови, житомиряни не відчують різниці між комунальними та приватними транспортними засобами. А скорочення одиниць транспорту на новому маршруті№4 дозволить «залатати» соціальні маршрути, пояснює Сергій Сухомлин.

«Та компанія, яка заходить на цей маршрут, вона вже купила п’ять нових великих автобусів, згодом ще закуповує десять. Тому люди не відчують різниці між комунальним транспортом і автобусами приватного перевізника. А п’ять-шість автобусів, які в нас стають вільними, ми будемо запускати на інші маршрути. В нас і на Короленка є проблеми з вивозом людей, і в інших районах міста також. Це ще не остаточно, може бути коригування. Ми обговорювали це питання в п’ятницю, я особисто зустрічався з людьми сьогодні. Зараз це питання відпрацьовують. Ми запускаємо це в тестовому режимі, збираємо думку людей і потім, можливо, будемо вносити корективи», - розповідає Сергій Сухомлин.

Якщо подивитись на нову схему руху, то стає зрозуміло, що маршрут, який обслуговуватиме приватний перевізник, дублює тролейбусні маршрути на центральних вулицях міста. Як така схема руху приватного громадського транспорту стикується із планами міської влади, щодо впровадження коротких тролейбусних маршрутів та впровадження єдиного електронного квитка запитуємо в мера Житомира.

«Це все можливо, коли в місто прийдуть 50 нових тролейбусів. І от коли в нас буде 50 цих нових тролейбусів, тоді ми будемо вносити зміни в цю схему, по закону ми можемо до 25% вносити зміни до схеми. От тоді ми будемо це робити. Поки що немає нових тролейбусів, частина надійде до кінця цього року, частина надійде в наступному році. Зараз нам треба вивезти людей, вивезти людей з Маликова, люди вже пів року ходять, хочуть, щоб їх вивезли. Поки що ми йдемо на те, щоб вивезти людей. Після того, як зайдуть тролейбуси, повністю запрацює ця система», - пояснив мер Житомира.

Курсувати за новими маршрутами з Крошні приватний та комунальний транспорт розпочне із середи, 7 серпня. В той же день виконавчий комітет Житомирської міської ради розглядатиме питання підвищення вартості проїзду у громадському транспорті.

Нагадаємо, 7 червня 2018 року в Житомирі на рейс вийшли нові комунальні автобуси, які курсуватимуть за маршрутами 53 та 53А. 2 серпня стало відомо, що влада планує відновити автобусний маршрут №4, який з 6 серпня 2018 року припинив курсувати у зв’язку з закінченням терміну дії договору,. та об’єднати маршрути №10 і №110.

Як повідомляв Житомир.info, 14 червня 2019 року був оприлюднений проєкт рішення міськвиконкому, яким вартість проїзду в громадському транспорті Житомира планують підвищити: у трамваях і тролейбусах проїзд коштуватиме 5 грн, у маршрутках – 7 грн, а при безготівковому розрахунку діятимуть знижки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: транспорт маршрутка Ткачук автобус Сухомлин перевізник Крошня 
Матеріали по темі