Здоров'я

Житомирська лікарка пояснила, як під час фотографування можна виявити хвороби очей у дітей

8 August 2019, 13:10

Більше 15 тисяч дітей у Житомирській області мають проблеми з зором. Однак це лише офіційна статистика. Лікарі ж переконані, що насправді ця кількість є більшою, адже не усі батьки звертаються за консультацією до спеціалістів.

Про це йдеться у публікації до Всесвітнього дня гарного зору, який відзначають 8 серпня, оприлюдненій пресцентром управління охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації.

За допомогою зору людина отримує близько 90 відсотків інформації про навколишній світ. За даними ВООЗ, кількість сліпих дітей у світі щороку зростає на 1 млн осіб, кожні 5 секунд зір втрачає одна доросла людина і кожну хвилину – одна дитина.

Як зберегти дітям здорові очі та що спричиняє їх захворювання, розповіла координатор УОЗ ОДА за напрямом «Дитяча офтальмологія» Світлана Корбутяк. Лікар, зокрема, розтлумачила, яким «букетом» хвороб можуть «обдарувати» дітей телефони, планшети, ноутбуки.

«В області у нас нараховується більше 15 тис. дітей, що мають проблеми із зором, хоча цілком вірогідно, що їх кількість більша через те, що батьки не завжди вчасно звертаються за консультацією до лікарів-офтальмологів. На превеликий жаль, кількість дітей з пониженим зором зростає і велика частка вини в тому – нестримний розвиток прогресу, поява гаджетів, які відомий американський нарколог Ніколас Кардарес назвав «цифровий наркотик». Часто можна спостерігати картину: дитина ще не вміє розмовляти, а батьки, щоб заспокоїти її, вмикають на телефоні чи на планшеті мультфільми або відео, і маля сидить, втупившись в екран і спостерігаючи за малюнками. Те ж стосується і старших дітей, які замість прогулянок на свіжому повітрі та спілкування один з одним проводять час за комп’ютерними іграми, які, окрім негативного впливу на зір, не дають ніякого розвитку дитині. Таке проведення часу може призвести до розвитку несправжньої короткозорості, яка згодом може перерости у справжню міопію, коли око пристосовується до роботи на близькій відстані. Окрім цього, порушується психіка, сон, діти стають замкнутими, часто у них виникає фізична і психологічна залежність, порушується обмін речовин, що в свою чергу призводить до розвитку цукрового діабету. Можуть розвинутись і злоякісні пухлини», – пояснює лікарка.

Вона закликає батьків задуматися і стежити за захопленнями своїх дітей.

«Нашим батькам потрібно брати приклад з Франції, де дітям заборонено користуватись у школі телефонами до 15 років», – зауважує Світлана Корбутяк.

Лікарка пояснила, як самостійно можна виявити недуги очей у маленьких дітей під час звичайного фотографування.

«Проблеми із зором можуть з’явитись у дітей із самого народження. Інколи батьки можуть самі виявити патологію органа при фотографуванні своїх дітей. Часто можемо спостерігати, як при цьому зіниця у дитини відсвічує червоним кольором, і якщо він рівномірно червоний – це норма, сірий – ознака катаракти, а жовто-зелений загрожує грізною недугою – ретинобластомою – злоякісною пухлиною сітківки. Ретинобластома – це захворювання є спадковим: у випадку, якщо у когось із батьків були проблеми із зором, необхідно бути пильними і спостерігатися у офтальмолога не рідше, аніж раз у три місяці, аби не пропустити розвиток хвороби. Своєчасно встановлений діагноз дає можливість не лише зберегти зір дитини, а й життя», – розповіла Світлана Корбутяк.

Також, зауважує офтальмолог, батьки мають звертати увагу на ширину очних щілин у дитини в ранньому віці – чи однакові вони – та на розміри очних яблук. Різниця у розмірі очних яблук може бути ознакою вродженої глаукоми.

«На жаль, глаукома і катаракта – це теж дитячі хвороби, і чим раніше буде проведено реабілітацію дітей, тим кращими будуть результати. Важливо також спостерігати за положенням очних яблук, чи немає якогось відхилення одного з них – вверх, вниз, до носика чи до скроні, що може бути ознакою косоокості. Цю проблему можна скоригувати за допомогою окулярів або ж при необхідності - оперативним втручанням», – каже лікарка.

Не варто забувати і про раціон дитини, який би сприятливо впливав на зір. Їжа має включати вітамін А – чорницю, смородину, моркву, яблука, сливи тощо та продукти, що містять кальцій. Нині в аптеках великий вибір вітамінів, що містять екстракт чорниці, яка допомагає при захворюванні очей, поліпшує кровопостачання сітківки ока.

Світлана Корбутяк наголошує: будь-яка травма ока, незалежно від віку, небезпечна, і чим вона в подальшому може загрожувати – відшаруванням сітківки чи катарактою – невідомо.

«Ось і сьогодні до нас поступила дитина, у якої була травма ока, а батьки своєчасно не відреагували, не звернулись за допомогою до фахівця, тож наразі у дитини око заповнене кров’ю, має неправильне світловідчуття і наслідки цієї травми теж невідомі. У нас в обласній дитячій клінічній лікарні працює центр гострої травми, де цілодобово чергує у тому числі й лікар-офтальмолог, і в разі необхідності дитині надається ургентна допомога», – розповідає лікарка.

Вона звертається до батьків з закликом стежити за здоров’ям дітей. Якщо у когось з сім’ї є проблеми із зором, хоча б раз на пів року потрібно звертатись до фахівця за консультацією. Не слід боятися чи соромитись носити окуляри, якщо це призначення лікаря, тим паче, що зараз існує безліч їх варіантів і великий вибір. Світлана Корбутяк акцентує: правильно підібрані окуляри дають можливість призупинити короткозорість, покращити зір – і при короткозорості, і при астигматизмі.

Як повідомляв Житомир.info, у рішенні колегії управління охорони здоров’я Житомирської ОДА від 22 червня 2018 року було зазначено, що в черзі на слухопротезування і області перебуває 545 дорослих та 1081 дитина.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: око очі зір УОЗ офтальмолог лікар Корбутяк  
Матеріали по темі