Політика

Чиї гроші витрачали житомирські кандидати та скільки коштував один голос в окрузі №62. Інфографіка

13 August 2019, 12:17

На позачергових парламентських виборах, які пройшли 21 липня 2019 року, у Житомирі (округ №62) балотувалися 18 кандидатів: 6 – від партій та 12 самовисуванців.

За результатами голосування переміг кандидат від партії «Слуга народу», Герой України, колишній комбат 95-ї десантної бригади Ігор Герасименко – за нього проголосували 47,7% виборців, які прийшли на дільниці. На другому місці кандидат від «Опозиційної платформи – За життя», депутатка Житомирської міської ради Наталія Леонченко – 8,1% голосів. Третє місце посів самовисуванець, колишній голова Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич – 7,7%. На четвертій сходинці – самовисуванець, який у 2014 році був обраний народним депутатом від Житомира, Борислав Розенблат – 6,6%. До першої п’ятірки також потрапив лідер обласної «Свободи» і кандидат від цієї політсили, депутат обласної ради Сидор Кізін – 6,3%. Інші 13 кандидатів набрали менш ніж 5% голосів, причому семеро з них – 1% і менше.

Відповідно до закону «Про вибори народних депутатів України», окружні виборчі комісії мали надсилати Центральній виборчій комісії, Національному агентству з питань запобігання корупції копії проміжного і остаточного фінансових звітів про надходження та використання коштів виборчих фондів кандидатів в депутати в одномандатному окрузі (на паперових носіях та в електронному вигляді).

З 18 кандидатів у ОВО №62 проміжні фінансові звіти подали всі, а ось остаточні окружна виборча комісія від третини не отримала: станом на 12 серпня на сайті ЦВК оприлюднені фінансові звіти лише 12 кандидатів в народні депутати по Житомирському округу.

«Ми їх багато разів попереджали, що треба подати фінансові звіти, вони не здали, далі з ними вже НАЗК має розбиратися», - сказала в коментар Житомир.info голова окружної виборчої комісії ОВО №62 Оксана Плис.

Втім, і оприлюднена фінансова звітність дає уявлення, скільки витратили кандидати за час короткої передвиборчої кампанії — загальна сума становить майже 6 мільйонів гривень.

Фінансові звіти кандидатів в народні депутати ОВО №62
Infogram


Як бачимо, більшість кандидатів проводила виборчу кампанію за власні кошти, але є й ті, хто витрачав пожертви фізичних та юридичних осіб. Кому, хто й скільки давав на вибори – дивіться на скріншотах фінансових звітів:

Кандидат від партії «Воля» Сергій Артьомов


Кандидат від партії «Слуга народу» Ігор Герасименко


Кандидат-самовисуванець Олександр Коцюбко


Кандидат від партії «Опозиційна платформа – За життя» Наталія Леонченко



Кандидат-самовисуванець Володимир Недільський


Кандидат-самовисуванець Борис Ткаченко



Кандидат-самовисуванець Микола Череднік


Можна вирахувати й вартість одного голосу для кожного кандидата: найдешевшим він був у переможця Ігоря Герасименка – 28 грн, а найдорожче заплатив самовисуванець Володимир Недільський – майже 500 грн. Можливо, за наявності остаточних звітів ще шести самовисуванців, кандидат з найдорожчим голосом був би інший. Не подали остаточні звіти наступні кандидати: Борщівський, Герговський, Грамотенко, Гундич, Коцюбко та Пешко.

Щодо витрат, то найбільше кандидати витратили на свій піар у засобах масової інформації (реклама на телебаченні, радіо та у друкованих ЗМІ) – 1 млн 539 тис. 123 грн. За зовнішню рекламу (розміщення агітації на білбордах, вивісках та сітілайтах) сумарно заплатили 1 млн 254 тис. 920 грн. На виготовлення матеріалів передвиборчої агітації (газети, буклети, плакати, виготовлення аудіо- та відеозаписів, брендовані та звичайні канцтовари, агітаційні намети) було витрачено 1 млн 98 тис. 173 грн. На розповсюдження агітації (в інтернеті, на сайтах і в соцмережах) та організацію публічних заходів кандидати спрямували 837 тис. 725 грн. Заробила на виборах й «Укрпошта», яка за послуги по доставленню агітації у поштові скриньки житомирян отримала 167 тис. 783 грн. Звертаємо увагу, що дані базуються на 12 остаточних фінансових звітах та 6 проміжних, при цьому кандидат Борщівський Віктор Михайлович подав «нульовий» проміжний звіт – ні надходження ні витрати не вказані.

Вартість одного голосу
Infogram


Нагадаємо, 29 липня 2019 року ЦВК визнала обраним народним депутатом в Житомирському окрузі №62 Ігоря Герасименка й 12 серпня він був офіційно зареєстрований народним депутатом.

Як повідомляв Житомир.info, 8 серпня 2019 року Ігор Герасименко оприлюднив свою першу декларацію народного депутата від Житомира.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вибори округ 62 кандидат  
Матеріали по темі