Суспільство

У стравах, які подавали людям на поминальному обіді в кафе у Житомирській області, виявили сальмонелу

16 August 2019, 18:14

Людей, які потрапили на лікарняні ліжка після поминального обіду в Андрушівському районі Житомирської області, виписали з лікарні з діагнозом «сальмонельоз».

Заключну інформація про спалах гострої кишкової інфекції, що виник серед жителів сіл Зарубинці та Лісівка Андрушівського району, 16 серпня оприлюднило Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

У Держпродспоживслужбі нагадують обставини отруєння та зазначають, що інфекція підкосила 19 відвідувачів кафе, в якому був обід, а не 18, як повідомлялося раніше.

«6 серпня 2019 року серед мешканців сіл Зарубинці та Лісівка Андрушівського району, які 04.08.2019 року були присутніми на поминальному обіді в с.Зарубинці, зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції. Обслуговування заходу здійснювали працівники кафе-магазину «Вікторія», що розташоване в с. Гальчин Андрушівського району. Всього захворіло 19 осіб, в т.ч. 2 дітей до 17 років. 13 хворих проліковано стаціонарно, 6 – амбулаторно. Всі хворі в задовільному стані виписані з лікарні з заключним діагнозом «сальмонельоз» (виділено редакцією)», – йдеться у повідомленні.

У вогнищі спалаху інфекції фахівці провели комплекс протиепідемічних заходів, які станом на 14.08.2019 завершені.

Зазначено, що за результатами бакдосліджень та бакобстежень встановлено: збудником, що викликав захворювання та виділений у 3 хворих, є сальмонела ентерітідіс. Ідентична сальмонела була виділена в 11 пробах харчових продуктів.

«Основними причинами спалаху були порушення санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів у кафе та на місті проведення заходу, недотримання правил особистої гігієни працівниками кафе, порушення поточності виробничих процесів, умов обробки сирої продукції, технології приготування страв, правил зберігання сирої та готової продукції, транспортування харчових продуктів, умов миття кухонного та столового посуду, відсутність відповідної документації на продовольчу сировину», – інформують у Держпродспоживслужбі.

Нагадаємо, уранці 7 серпня сайт ДСНС повідомив, що в Андрушівському районі на поминальному обіді отруїлися 12 людей з-поміж 70 присутніх. Пізніше обласний лабораторний центр повідомив, що спалах виник через грубі порушення санітарного законодавства в кафе-магазині, а поліція розпочала кримінальне провадження. Згодом стали відомі подробиці харчового отруєння: виявилося, що захворіло не 12 людей, а 18. Повідомлялося також, що кафе тимчасово закрили.

Як повідомляв Житомир.info, 14 серпня 2019 року пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області поінформувала про спалах гострої кишкової інфекції, що виник серед жителів села Кишин Олевського району Житомирської області: восьмеро людей потрапили на лікарняні ліжка, відгулявши весілля, ще троє лікувалися амбулаторно.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сальмонела отруєння Держпродспоживслужба  
Матеріали по темі