Політика

​Віцепрем'єр-міністр Геннадій Зубко: Держава має працювати як сервіс

20 August 2019, 18:32

Держава має працювати як сервіс! Це означає, що послуги, які людина отримує щодня – освітні, медичні, безпекові, адміністративні – мають бути доступними. Доступність – головний критерій будь-якого сервісу. Про це сказав Віцепрем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко під час щорічної конференції «Нова Українська Школа: виклики та перспективи освітньої реформи», - інформує Урядовий портал.

«Українці зробили свій вибір на користь нової політичної еліти, в руках якої – повнота влади, повнота відповідальності, і, фактично, свобода дій та рішень. Новий парламент, новий Уряд сьогодні мають добрий фундамент для продовження змін у системі надання послуг, починати все з «нуля», як було 2014-го вже не доведеться. Якісна послуга не можлива без якісної інфраструктури, в якій ця послуга має надаватись. За 5 останніх років в регіонах реалізовано 12000 різних інфраструктурних проєктів. Це – реконструйовані чи взагалі наново збудовані школи, дитсадки, амбулаторії, ЦНАПи, спортивна інфраструктура, заклади культури – проєкти, які показують новий підхід у сервісах і у новій інфраструктурі», - зазначив Зубко.

Віцепрем'єр, нагадав, що Мінрегіон, спільно з іншими профільними міністерствами розробив нові стандарти для ЦНАПів, медичних амбулаторій, нового освітнього простору, центрів безпеки, дитячих будинків сімейного типу. І ці стандарти мають бути однаковими як для Чернівецької, так і для Житомирської чи Луганської областей.

За словами урядовця, одним з найважливіших критеріїв стандартів надання якісної послуги — це її доступність. Для цього було розроблено для кожної окремо взятої послуги спроможну мережу зі своїми критеріями доступності.

«Коли ми починали в 2015 році, на місцях ЦНАПами називали стіл, стілець і комп’ютер. Сьогодні нові ЦНАПи можуть надавати від 60 до 600 послуг, і які людина може отримати за 30 хвилин. Сьогодні вже створено 796 ЦНАПів.

Так само під час формування спроможної мережі надання первинної медичної допомоги, яка налічує 4223 сільських амбулаторії, було закладено відстань 5 км до найближчої сільської амбулаторії.

Спроможна мережа Центрів безпеки: критерій 20-ти хвилинне реагування на надзвичайну подію. При цьому новий стандарт передбачає мультифункціональність, коли в одному місці знаходяться всі екстрені (поліцейська станція, пожежна команда та екстрена допомога).

Спроможна мережа Нового Освітнього Простору, який має бути у всіх опорних школах. Стандарти для НОПу ми впроваджуємо вже 2 роки. Це 4 обов’язкові вимоги: енергоефективність та безпека, безбар’єрність, мотивуючий дизайн, сучасне обладнання. На сьогодні в 634 школах та дитсадках створено НОПи, навчається 285 тисяч дітей. Я точно знаю, що нова політична сила прийшла не на порожнє місце. Вона прийшла на той фундамент, який створювався 5 років», — зазначив Геннадій Зубко.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі