Суспільство

​У Новоград-Волинській школі-інтернаті діти весь день сидять у класах, бо спальні та ігрові кімнати на замку. Результати моніторингу

9 September 2019, 13:26

Співробітники секретаріату Уповноваженого з прав людини здійснили моніторинг дотримання прав дитини у Новограді-Волинському Житомирської області.

Про це 6 вересня повідомила пресслужба Уповноваженого Верховної ради України з прав людини.

«У рамках співпраці Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з Міністерством соціальної політики України, Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Громадською спілкою «Українська мережа за права дитини» триває моніторинг закладів та установ Житомирської області, які забезпечують дотримання прав дитини. Так, 5 вересня, були відвідані служба у справах дітей Новоград-Волинської райдержадміністрації, Новоград-Волинський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та комунальний навчальний заклад «Новоград-Волинська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів» Житомирської обласної ради», - йдеться у повідомленні.

Під час моніторингового візиту до служби у справах дітей Новоград-Волинської РДА з’ясовано, що служба укомплектована спеціалістами на 60 %, що ускладнює виконання покладених завдань на належному рівні. Документація ведеться не належним чином.

При ознайомленні із справами дітей, які зазнали домашнього насильства, з’ясовано, що служба не повною мірою захищає інтереси дітей. Так, за повідомленням лікарів про виявлення синців на тілі дворічної дитини, службою у справах дітей з матір’ю проведено лише роз’яснювальну роботу про неприпустимість жорстокого поводження з дитиною. Питання про відібрання дитини у матері не порушувалось. Наразі дитина влаштована до будинку дитини за заявою матері.

Є інші ситуації, коли батьки роками не виконують своїх батьківських обов’язків, залишають своїх дітей на родичів, а служба у справах дітей не ініціює розгляд на комісії з питань захисту дітей питання належного виконання батьками своїх обов’язків, не порушує питання про доцільність позбавлення батьківських прав таких батьків.

За результатами моніторингового візиту до комунального навчального закладу «Новоград-Волинська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів» встановлено, що у закладі виховується 92 дитини. Серед вихованців інтернату немає дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Всі ці діти мають батьків, але з різних обставин змушені проживати не в родинному колі.

«Варто зауважити, що навчальний процес у закладі організовано: діти забезпечені підручниками та канцтоварами. Проте комп’ютерний клас під час візиту не був підключений до мережі Інтернет. Також у школі-інтернаті не створені належні умови для проживання вихованців. Так, при наявності вільних кімнат у закладі та можливості менш щільного розміщення ліжок у спальнях, в кімнатах проживають по 8-10 дітей. При цьому доступ до спальних кімнат з 08.00 до 20.30 відсутній. Не контролюється температурний режим приміщень, частина вхідних дверей у спальні кімнати та меблі (стільці та приліжкові тумби) в незадовільному стані. Через відсутність штор/перегородок у душових та санітарних кімнатах, порушується право дітей на приватність. Вихованці не забезпечені в повній мірі засобами гігієни (зубними пастами, туалетним папером тощо)», - повідомили в пресслужбі.

Також для дітей не створені достатні умови для проведення дозвілля та відпочинку: відсутній вільний доступ до ігрової кімнати, а переважну більшість часу діти проводять у класних кімнатах.

Адміністрацією школи-інтернату не приділяється належної уваги щодо роботи з дітьми соціального педагога та психолога. А така робота вкрай важлива, адже, зі слів директора, майже всі діти є такими, що опинились в складних життєвих обставинах. Також під час моніторингу з’ясовано, що переважна кількість дітей навчаються у закладі по декілька років, крім того, майже 70% дітей перебувають у закладі і в канікулярний період.

Це свідчить про те, що діти майже не перебувають вдома, що в свою чергу вказує на неналежне невиконання батьками батьківських обов’язків та відсутність контролю з боку відповідних служб у справах дітей та центрів соціальних служб для сім’ї дітей та молоді за дотриманням прав дітей.

За результатами моніторингу готуються акти реагування Уповноваженого з прав людини на порушення прав дітей.

Як повідомляв Житомир.info, у вересні 2018 року представники Омбудсмена перевірили Березівський психоневрологічний інтернат в Житомирській області і виявили тарганів у харчоблоці та відсутність заходів з реабілітації.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: права дитини соцслужба інтернат позбавлення батьківських прав  
Матеріали по темі