Місто

​Захід «ПАРКування Соборного» у центрі Житомира опинився під загрозою зриву

9 September 2019, 18:04

Освітній майданчик, виступи вуличних музикантів та вистави від вуличних театрів, тимчасовий парк із мобільними зеленими насадженнями — усе це житомиряни можуть так і не побачити у центрі найбільшої площі міста — Соборному майдані, оскільки проєкт «ПАРКування Соборного» опинився під загрозою зриву.

Про це 9 вересня журналістам розповіла координаторка проєкту Олена Чернишова. Трансформацію майдану у громадський простір планували майже півтора року і до його розробки залучали фахівців із різних міст України. Однак патрульна поліція досі не погодила тимчасову зміну організації дорожнього руху.


«Наразі цей проєкт під загрозою, тому що тиждень залишився до початку підготовки, а ми досі не маємо погодження тимчасової схеми ОДР від поліції попри те, що вже понад місяць тому вона була погоджена в міській раді комісією з безпеки дорожнього руху. Також рішенням виконкому було погоджено проведення заходу, і наразі ми не можемо фіналізувати певні процеси підготовки. Сам захід спрямований на те, щоб протестувати варіант реконструкції, який був розроблений під час містобудівного конкурсу на проєкт реконструкції майданів Соборного та Перемоги. Понад 16 місяців йшла підготовка до цього заходу. Тобто, не можна сказати, що це починається в останній момент. Три місяці розроблялось технічне завдання на проєкт реконструкції, потім пів року працювали висококваліфіковані команди з усієї України, які були відібрані відкритим конкурсом для розробки своїх концепцій. Професійним журі була обрана одна з концепцій, яка є найбільш прийнятною для того, щоб реалізувати цей проєкт. І вже чотири місяці йде підготовка до безпосередньо «ПАРКування Соборного», - розповідає координаторка проєкту Олена Чернишова.

Підрядні організації вже готові нанести нову розмітку та приступити до організації п’яти різних зон на Соборному майдані. Але без погодження від правоохоронців цього робити не можна.

«Якщо чесно, то ми віримо, що саме цей процес реконструкції в тому форматі, в якому ми його зараз реалізовуємо — це приклад найкращих практик, як має відбуватись процес планування, залучення спеціалістів, залучення громадськості. І те, що відбувається наразі, для нас виглядає як процес відторгнення змін. Тобто, це такий момент, де те, що нове — воно є незвичним. Саме тому ми й пропонуємо зробити це у форматі тимчасової схеми для того, щоб можна було протестувати, чи працює воно, чи ні, забезпечивши при цьому всі безпечні умови. І ми бачимо, що, напевно, це вимагає якогось додаткового зусилля, яке наразі не готові докласти», - каже Олена Чернишова.

У поліції причини непогодження тимчасової зміни схеми руху на майдані Соборному не коментують. Свої аргументи вони наводять у листі до міської ради, який у муніципалітеті отримали ввечері в п’ятницю, 6 вересня. Зокрема, у ньому йдеться про те, що зміна схеми руху ускладнить виїзд з вулиці Київської й призведе до аварійно-небезпечних ситуацій на перехресті. Також патрульні висловлюють зауваження щодо неправильного, на їх думку, розташування дорожніх знаків.

Координаторка проєкту «ПАРКування Соборного» розповіла, що в той же день до управління патрульної поліції надіслали офіційну відповідь, в якій пояснили усі деталі проєкту, однак відповіді від правоохоронців поки так і не отримали.

Організатори «ПАРКування Соборного» кажуть: якщо поліція не надасть свого погодження на зміну схеми руху, то вони будуть змушені змінити локацію.

«Те, на що він спрямований — це безумовно саме протестувати варіант, як буде працювати майдан Соборний. Це неможливо зробити, якщо це робити не на майдані Соборному. Але через те, що ми все одно віримо, що зміни мають відбуватись, освітні заходи й заходи щодо роботи з громадськістю відбудуться на території, яка вже є наразі пішохідною. Авжеж, це не той формат, не той масштаб. Нам дуже шкода, якщо, наприклад, місцеві скейтери та представники урбан-культури не зможуть скористатись тим скейт-парком, який ми спеціально для них привозимо на цей період. Але ми все одно будемо проводити лекторій, зустрічі, і насправді в такому випадку, я думаю, що дискусія про те, чим є майдан Соборний — майданом чи дорогою, то вона матиме ще більший резонанс», - вважає координаторка проєкту.

За словами Олени Чернишової, крайній термін отримання погодження зміни схеми організації дорожнього руху – середа, 11 вересня. У випадку, якщо патрульна поліція так і не погодить зміну схеми руху, захід доведеться проводити в менш масштабному форматі.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі планують на тиждень змінити схему руху транспорту на майдані Соборному.

Відеоваріанти реконструкції центральних житомирських майданів тут. Який вигляд мали житомирські майдани Соборний та Перемоги у травні 2019 року, дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: майдан ПАРКування поліція Соборний  
Матеріали по темі