Події

Затриманий іноземець, якого підозрюють у розбійному нападі на інкасаторів у Житомирі, заявив про катування в поліції

11 September 2019, 17:26

Корольовський районний суд Житомира обрав міру запобіжного заходу громадянину Азербайджану Фуаду Дашдамірову, якого підозрюють у причетності до розбійного нападу зі стріляниною на інкасаторів у Житомирі 9 вересня 2019 року.

Зокрема, чоловік підозрюється у вчиненні злочинів, передбачених частиною 2 статті 187 (Розбій), частиною 1 статті 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), частиною 3 статті 262 (Викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин) та статтею 348 КК України (Посягання на життя працівника правоохоронного органу).

Сторона обвинувачення у клопотанні до суду зазначила, що обрання більш м’якого запобіжного заходу має ряд ризиків.


«Сторона обвинуваченого вважає, що в кримінальному провадженні мають місце ризики, які обумовлюють виняткового запобіжного заходу: тримання під вартою. Зокрема, сторона обвинувачення вважає, що у кримінальному провадженні має місце високий ступінь ризику переховування від органів досудового розслідування та суду. Відповідний ризик обґрунтовується тим, що Дашдаміров підозрюється в низці тяжких та особливо тяжких злочинів, максимальна санкція одного з них, а саме ст. 348 (Посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця) передбачає покарання у вигляді довічного позбавлення волі. Також слід звернути увагу, що підозрюваний є громадянином іншої держави та не має постійного місця проживання та роботи на території України», - каже прокурор Ігор Цьомик.

Адвокат підозрюваного вважає клопотання необґрунтованим та просить суд обрати більш м’який запобіжний захід.

«Сторона захисту щодо мети застосування даного запобіжного заходу та тих спроб, які зазначені у клопотанні, не погоджується та вважає їх недоведеними. Щодо підстав, у даному випадку ми говоримо про обґрунтованість підозри і тих обставин, які у ній вказані, на нашу думку, вони також є безпідставними. Щодо ризиків, які зазначені у тому ж клопотанні, сторона захисту вважає, що вони необґрунтовані та такі, що не відповідають дійсності. Враховуючи сказане та обставини, які мають бути враховані відповідно до ст. 178 КПК, прошу в задоволенні клопотання щодо обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту відмовити. У разі, якщо суд визнає, що обрання більш м'якого запобіжного заходу є недоцільним, просимо застосувати запобіжний захід: взяття під варту з правом внесення застави у розмірі 160 тис. 560 грн», - говорить адвокат підозрюваного Володимир Крижанівський.

Під час засідання підозрюваний звернувся до суду з усною скаргою. За словами чоловіка, після того, як його затримали та доставили до кабінету слідчого, до нього застосувати фізичне насилля. Підозрюваний зазначив, що у присутності слідчого на нього одягли пакет та тримали за горло.

Адвокат зазначив, що про випадок фізичного насильства підозрюваний йому не повідомляв.

Після розгляду клопотання суддя видалилась до нарадчої кімнати і через кілька хвилин зачитала рішення.

«Слідчий суддя постановив: клопотання старшого слідчого ОВС СУ ГУ НП в Житомирській області про застосування запобіжного заходу у вигляді під вартою відносно Дашдамірова Фуада задовольнити. Застосувати до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб. Зобов'язати слідче управління головного управління національної поліції Житомирської області провести дослідження фактів фізичного насильства під час затримання Дашдамірова Фуада, викладених в усній заяві в судовому засіданні 11.09. 2019 року», - зачитала суддя Корольовського районного суду Віта Маслак.

Нагадаємо, зранку 11 вересня сайт ГУПН у Житомирській області повідомив, що однієї зі станцій столичного метро виявили авто нападників, за кермом якого перебував 35-річний громадянин Кавказу. Також зазначалось, що за маршрутом втечі розбійників, які поранили інкасатора в Житомирі, виявили сховок зі зброєю та формою СБУ.

Як повідомляв Житомир.info, 9 вересня 2019 року на Великій Бердичівській у Житомирі невідомі стріляли по інкасаторах. В результаті один поліцейський охорони отримав кульове поранення в ногу, проте зміг уберегти сумку з грошима, яку ніс з магазину до спецавтомобіля. Свідками цієї події стали десятки людей, але озброєним злочинцям вдалося втекти. У Житомирській області оголосили план перехоплення. Зранку 10 вересня стало відомо про затримання одного зі злочинців, причетних до стрілянини в Житомирі. Розбійників розшукували поліцейські трьох областей.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: розбій інкасатор поліція суд  
Матеріали по темі