Здоров'я

​​В річці Случ у Житомирській області кишкової палички у 50 разів більше від норми, - лабораторний центр

13 September 2019, 09:22

Обласний лабораторний центр продовжує вивчати якість води в річках Житомирської області і повідомляє про перевищення вмісту кишкової палички в річці Случ у Баранівському районі у 48 разів.

Інформацію про якість води в річках за підписом завідувача відділу санітарно-гігієнічних досліджень Житомирського обласного лабораторного центру МОЗ України Юрія Лутая опублікували на сайті лабораторного центру 11 вересня.

«Так, на поточному тижні відібрані для дослідження зразки води з річок Случ та Хомора в межах Баранівського та Новоград-Волинського районів. В результаті проведених досліджень встановлено, що за бактеріологічними показниками якість води не відповідає в усіх дев’яти контрольних точках, а особливо брудною виявилась вода в р. Случ в межах села Рогачів Баранівського району. Кількість кишкової палички тут становить 240 000 в 1 л води при нормативному рівні не більше 5 000. Тобто, норма перевищена у 48 разів (виділено редакцією), що свідчить про наявність джерел фекального забруднення річки», - йдеться у повідомленні.

Дещо кращі справи за санітарно-хімічними показниками. Із дев’яти контрольних створів невідповідність води саннормам виявлена у трьох – річці Хомора на межі Житомирської та Хмельницької областей, річці Случ в місті Баранівка та Случі на водозаборі міста Новограда-Волинського.

«Вода з річки Хомора, що надходить у Житомирську область, виявилась найбільш забрудненою хімічними сполуками, внаслідок чого рівень розчиненого кисню нижчий норми у 2,5 рази, а рівні біологічного та хімічного споживання кисню вищі в середньому в 1,5 рази. Про стан забруднення води в річках Хомора та Случ повідомлено органи місцевого самоврядування та виконавчої влади Баранівського та Новоград-Волинського районів», - повідомляє лабораторний центр.

Нагадаємо, у липні 2019 року пресслужба міністерства екології та природних ресурсів повідомляла, що у квітні 2019 року після масового замору риби на річках Случ та Хомора держава вкотре подала до суду на «Понінківську картонно-паперову фабрику Україна» через систематичне забруднення місцевих водойм. Екологи неодноразово відбирали проби в річках Хомора та Случ та зробили висновки, що вода забруднена хімічними та завислими речовинами, які потрапили у воду в результаті неодноразових скидів Понінківською паперовою фабрикою.

Як повідомляв Житомир.info, 12 квітня 2019 року в місті Баранівка з річки Случ виловили десятки мертвих сомів, коропів та лящів. Рибоохорона нарахувала понад 25 тисяч екземплярів загиблої риби та звернулася до поліції. 30 квітня мер Баранівки Анатолій Душко написав у своєму фейсбук, що біля берегів річки Случ піна і риба зверху, раки лізуть із води. 2 травня 2019, аби привернути увагу до забруднення Случі, люди перекрили трасу Київ-Чоп в Новоград-Волинському районі. 10 травня в Новограді-Волинському відбулося народне віче «СТОППОНІНКА» в знак протесту проти масового забруднення річок Хомора та Случ.

16 травня 2019 у Верховній раді розглянули проєкт постанови «Про подолання негативних наслідків екологічної ситуації в басейні річок Хомора та Случ на окремих територіях Хмельницької та Житомирської областей», яка передбачає оголошення басейну річок Хомора та Случ зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кишкова паличка Случ лабораторний центр  
Матеріали по темі