Влада

Поліція розслідує зловживання посадовців Держгеонадр, які продали дозвіл на видобуток руд у заповіднику Житомирської області

19 September 2019, 12:15

У Житомирській області поліція розслідує зловживання службових осіб Державної служби геології та надр України, що спричинило тяжкі наслідки.

Мова йде про продаж на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами Пержанського родовища, яке розташовано на території Олевського району Житомирської області.

«Слідчим управлінням ГУ НП в Житомирській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42019000000001012 від 07.05.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбачених ст.364 ч.2 КК України, за фактом зловживання службовими особами Державної служби геології та надр України своїм службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом правам, свободам та інтересам держави. Таким чином, службові особи Державної служби геології та надр України, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи умисно, з метою одержання неправомірної вигоди для юридичної особи, у порушення вимог Кодексу України про надра, Закону України «Про природно-заповідний фонд України» та постанови Кабінету Міністрів України від 30.05.2011 № 594 «Про затвердження Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами», призначили аукціон з продажу спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування руд Пержанського родовища, яке розташовано на території Олевського району Житомирської області, що спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом правам, свободам та інтересам держави у вигляді негативного впливу на об`єкт природно-заповідного фонду Поліський природний заповідник загальнодержавного значення», - йдеться в ухвалі Корольовського районного суду м.Житомира від 9 вересня 2019 року, якою слідчим надано доступ до речей і документів ТОВ «Пержанська рудна компанія».

Також 9 вересня Корольовський райсуд своєю ухвалою задовольнив клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні Міністерства екології та природних ресурсів України.

Крім того, слідчим наданий дозвіл на доступ до речей і документів, які перебувають у володінні Житомирської обласної ради.

Нагадаємо, на електронному аукціоні 22 квітня 2019 року Державна служба геології та надр України продала дозволи на користування надрами чотирьох ділянок, які знаходяться в Олевському районі Житомирської області. Найдорожчим лотом було саме Пержанське родовище площею 402,7 га: вид корисної копалини – берилієві руди, цинкові руди, граніт, строк дії дозволу – 20 років, початкова ціна – 60 млн 910 тис. 940 грн. Учасників аукціону було троє, переможцем стало ТОВ «Пержанська рудна компанія», яке запропонувала за дозвіл 76 млн грн.

З фотоматеріалів до аукціону

Як повідомляв Житомир.info, територія Пержанського рудного району знаходиться в межах Поліського природного заповідника, частково – заказника «Микитче» та ландшафтного парку «Словечанський кряж». В січні 2018 року прокуратура Житомирської області звернулася до суду з позовом до обласної ради, вимагаючи скасувати рішення сесій по Ястребецькій ділянці та Пержанському родовищу, оскільки межі надр входять до об'єкта природно-заповідного фонду України загальнодержавного значення. Суд першої інстанції прокуратура виграла, але 22 листопада 2018 року Сьомий апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційні скарги Житомирської обласної ради та товариства з обмеженою відповідальністю «Пержанська рудна компанія» на рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 02 квітня 2018 року й постановив відмовити у задоволенні позову заступника прокурора Житомирської області в інтересах держави. 1 березня 2019 року адмінсуд за клопотанням представника Житомирської обласної ради, поданим 6 грудня 2018 року, скасував захід забезпечення позову – зупинення дії рішення облради № 866 від 02.11.2017 «Про погодження продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування берилію Пержанського родовища».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Держгеонадра суд надра аукціон поліція  
Матеріали по темі