Фоторепортаж

​Найдовша житомирська вулиця, на якій не ходять тролейбуси і майже немає багатоповерхівок. Фоторепортаж

19 September 2019, 17:26

У Житомирі є вулиця довжиною в 7 кілометрів – Вільський шлях, до перейменування в 2016 році – Максютова. Вікіпедія називає її найдовшою вулицею міста. Її сучасна назва походить від села Вільськ, дорогою до якого і була вулиця.

Майже по всій своїй довжині вона проходить у приватному секторі, а початок бере від майдану Визволення. Табличок з новою назвою вулиці менше, переважно «Максютова». Ким був Василь Максютов, пояснює дошка на двоповерхівці на початку вулиці, де у 2018 обвалилася стеля:

«Василь Максютов (1901 – 1944) – підполковник, командир 807 стрілецького полку 304 стрілецької Житомирської девізії. Полк під його командуванням один з перших, подолавши супротив гітлерівців, прорвався до північно-західної частини Житомира. За виявлені сміливість і мужність при звільненні Житомира нагороджений Орденом червоного прапора. Встановлено на честь 30-річчя перемоги у Великій Вітчизняній війні».

Вільський шлях латають щороку, але дорога не бездоганна. Тут немає тролейбусної лінії й ходять лише маршрутки №№ 19 та 19А (за круговою схемою), однак місцеві нарікають на недотримання водіями графіків руху, через що в години пік маршрутки переповнені та часто в них не можна сісти.

Прохолодного осіннього дня 19 вересня фотокореспондент пройшлася вулицею з фотокамерою. Отже, на початку вулиці — дитяча аптека, де можна було замовити виготовлення ліків за рецептами (зараз на дверях оголошення: Ліки замовляйте в аптеці "Міжлікарняна"), а навпроти — перукарня, біля якої житомирський коваль встановив рекордні 5-метрові ножиці – подарунок дружині до Дня перукаря. Трохи далі – будівництво нової багатоповерхівки та дитсадок №52, який утеплюють з 2015 року.

Кілька будинків на два та 5 поверхів, багатоповерхівка – і поворот на вулицю Індустріальну, де розміщуються гаражний кооператив «Промінь» та авторинок. Далі по вулиці переважно приватний сектор.

За мостом через Кам'янку – новозбудований кіоск-перукарня та «Дім молитви». На схрещенні трьох вулиць розмістився майдан Миру (від назви вулиці Миру, яка бере тут початок). Тут стоїть пам’ятник невідомому солдатові, біля підніжжя якого — квітник, який рідко хто прополює. Навпроти — крамниця, відділення пошти, зупинка. Трохи далі – одноповерхова будівля ЗОШ №15 Житомира (початкова школа), за кілометр-півтора — старша школа і кінцева зупинка маршрутних таксі.

Фотопрогулянку вулицею Небесної сотні, яка починається біля Житнього, а закінчується біля Сінного ринку, дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Вільський шлях  
Матеріали по темі