Місто

​Як майдан Соборний на два дні перетворили на громадський простір для житомирян

22 September 2019, 17:54

Скейт-парк, різноманітні майстер-класи, обговорення, озеленені та сучасні зони для відпочинку, занять спортом, - так перевтілився центральний майдан Житомира у рамках заходу «ПАРКування Соборного», який проходить 21 та 22 вересня. Такими змінами організатори проєкту наочно продемонстрували містянам, як частину майдану можна перетворити на громадський простір європейського зразка.

«Сьогодні вже другий день і, на жаль, останній. У нас працюють три ключові зони. Перша - зона активностей, майстер-класів та відпочинкова. Друга - інформаційна, де проводяться лекції, презентації, тут також можна дізнатися про проєкти реконструкцій Соборного і залишити підпис у підтримку. І найактивніша зона, яка заповнена ще з сьомої ранку - екстрим-зона. Там діти можуть їздити на скейтбордах, самокатах, BMX. В них сьогодні проходять змагання. Розмір бюджету цього заходу понад 500 тис. грн. Але це не кошти міського бюджету, а партнерські», - розповідає координаторка проєкту «ПАРКування Соборного» Олена Чернишова.


Зона, де облаштували скейт-парк, з ранку до вечора заповнена молоддю. Користуючись можливістю, екстремали вперше у Житомирі влаштувати змагання серед скейтерів, самокатерів та BMX-рів.

«Займаюсь вже 10 років екстремальним видом спорту, тобто BMX, а також мото-екстрімом. Сьогодні я в якості судді. Дуже вражений, адже такий захід вперше, мабуть, за 20 років у Житомирі. Хотілося б, щоб у нашому місті також з'явився спеціальний простір для розвитку екстремалів. В інших містах є, навіть у селищах міського типу є, а у нас немає. Навіть за два дні, скільки стоїть цей скейт парк, рівень наших екстремалів набагато піднявся», - розповідає Артем.

Думкою щодо такого перетворення частини майдану Соборного поділився і мер Житомира Сергій Сухомлин.

«Якщо місто буде збільшувати кількість місць загального користування, громадських просторів, то це плюс і для міста, і для житомирян. Воно не повинно обмежувати поки що права автомобілістів, бо ми зараз не можемо запропонувати людям зручний громадський транспорт. Ця трансформація показує, що вона можлива, однак питання, коли її робити. У нас ще є багато просторів, наприклад, гідропарк, новий бульвар, якими користуються десятки тисяч житомирян. Спочатку їх потрібно привести до ладу, а потім вже можна робити трансформацію цієї площі», - розповів Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Користуючись нагодою запитали у мера і про те, чи бути скейт-парку в Житомирі.

«Компанія «Євроголд» готова допомогти зробити місту такий скейт-парк. Ми обговорили кілька ділянок і зупинилися на території за колишнім кінотеатром «Жовтень». Там є достатньо місця, яке не використовується, зручний простір, а також немає поруч житлових будинків. У планах - облаштувати другий більш професійний скейт-парк біля набережної річки Тетерів», - ділиться Сергій Сухомлин.

Містяни зауважують, що подібних просторів у місті не вистачає, тому такий захід оцінюють позитивно.

«Цікавий захід. Я так розумію, що молодь найбільше у захваті від цього, адже цим BMX-рам немає де збиратися. Якщо їм зроблять спеціальну площадку, то я думаю, що це буде їм на користь. Чи це має бути саме на майдані, я поки не скажу, але що така локація повинна бути, то це так», - відповідає Оксана.

Як повідомляв Житомир.info, 4 вересня 2019 року члени виконкому погодили проведення у Житомирі «Європейського тижня мобільності», задля якого з 16 по 22 вересня на майдані Соборному мали змінити рух транспорту. 9 вересня 2019 року стало відомо, що проєкт «ПАРКування Соборного» опинився під загрозою зриву, і наступного дня патрульні пояснили, чому не погоджують цей захід.

17 вересня частину головного майдану Житомира загородили бетонними блоками.

Перший день ПАРКування Соборного у фотографіях дивіться тут.

Відеоваріанти реконструкції центральних житомирських майданів тут. Який вигляд мали житомирські майдани Соборний та Перемоги у травні 2019 року, дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ПАРКування Соборного Європейський тиждень мобільності  
Матеріали по темі