Економіка

Купівля державних облігацій — ефективний спосіб зберегти кошти

23 September 2019, 09:34

Гроші потрібно вміти не лише заробляти, а й зберігати. Сьогодні ефективним способом збереження і примноження коштів є купівля облігацій внутрішніх державних позик (ОВДП). З кінця 2000-х цей інструмент інвестування поступово стає все популярнішим, відбираючи пальму першості в депозитів. Ми попросили Анатолія Федорчука, начальника інвестиційного відділу ТОВ «ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА», розповісти, чому сьогодні спостерігається така динаміка.

Яка основна причина росту популярності інвестування в державні облігації?

Інвестування передбачає собою отримання доходу, і чим вищий дохід, тим вигіднішою є пропозиція. Середня дохідність депозитів становить 14% річних у гривні, тоді як річна відсоткова ставка доходу від облігацій сягає 15,7%. У доларах — 3% і 5,5% відповідно. Купуючи облігації державних позик, ви можете розраховувати на те, що практично весь дохід від інвестиції залишатиметься у вашій кишені — потрібно сплачувати лише 1,5% військового збору, 18% податку на доходи фізичних осіб, яким обкладається дохід від депозитів, платити не доведеться.

Різниця у розмірі дохідності від державних облігацій і депозитних вкладів особливо помітна, якщо говорити про інвестування великих сум. До речі, висока дохідність і безсумнівна надійність облігацій стали причиною того, що в цінні папери цього типу спершу активно почали інвестувати великі корпорації та компанії. Тепер цю «хвилю» підхопили звичайні пересічні українці.

Тобто українців приваблює лише висока дохідність?

Беззаперечною перевагою облігацій є те, що їхні власники знають точний розмір свого пасивного доходу — відсоткова ставка за облігаціями фіксується на весь період випуску цінних паперів. Що стосується банківських вкладників, то вони повинні перепідписувати депозитний договір щороку. Це означає, що розмір відсоткової ставки фіксується лише на 1 рік і може як зменшуватися, так і збільшуватися залежно від чинних на момент підписання договору тарифів банку.



Ви сказали про надійність такого інвестування…

Випуск облігацій держпозики здійснює Міністерство фінансів України, процес контролюється законодавством. Це означає, що держава гарантує кожному інвестору повернення його інвестиції і виплату всіх відсоткових нарахувань. Ймовірність повернення коштів не може бути поставлена під сумнів навіть під час економічних потрясінь. Якщо взяти до уваги той факт, що в Україні впродовж останніх 5 років відбувається активний процес закриття банків, то інвестування в облігації видається ще вигіднішим. Держава у випадку закриття банківської установи може виплатити вкладникам максимум 200 тисяч гривень через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Юридичні особи через цей фонд не отримують нічого. При інвестуванні в облігації державних позик, і фізичні, і юридичні особи, гарантовано повертають всю суму інвестиції без обмеження верхньої межі.

Як звичайні українці можуть купити ОВДП?

Придбати ОВДП фізичні і юридичні особи можуть лише на вторинному ринку через банки або фінансові установи, що мають ліцензію на здійснення такого виду діяльності. Наприклад, вигідною є пропозиція ТОВ «ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА», основним напрямком діяльності якого є продаж облігацій державної позики. Своїм клієнтам ми пропонуємо купити від однієї облігації вартістю 1150 гривень або доларів США. Жодних додаткових комісій немає, а виплата доходу здійснюється щомісяця. Інвестори мають змогу продати цінні папери компанії назад у будь-який момент, зберігши при цьому всю дохідність.

ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА працює в Україні з 1999 року й входить до п'ятірки кращих на національному фондовому ринку. Наші фахівці активно працюють над підвищенням фінансової грамотності громадян, у різних регіонах країни ми регулярно організовуємо для всіх охочих безкоштовні майстер-класи «Мистецтво інвестування». До речі, у вашому регіоні такий майстер-клас проведемо 25 вересня о 19:00 за адресою м. Житомир, майдан Перемоги 10, 2-й поверх, Бізнес центр «Імперіал». Під час майстер-класу спікер розповість про особливості інвестування в акції компаній та облігації державних позик, відповість на всі запитання.

На уже зароблених грошах також можна заробляти. Рівень залученості українців до інвестування ледь сягає 2%, тоді як у США цей показник перевищує 50%. Українцям час брати приклад із розвинутих країн, у яких понад половина всього населення інвестує у дохідні та надійні активи. Дізнатися більше про інвестування в державні облігації можна на сайті ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА https://www.ffin.ua/ Щоб особисто отримати відповіді на будь-які запитання, телефонуйте до контакт-центру4343

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі