Фоторепортаж

​Житомирський провулок, названий на честь Соломії Крушельницької. Фоторепортаж

23 September 2019, 17:17

23 вересня відзначається річниця з дня народження Соломії Крушельницької - всесвітньо відомої української актриси, за життя визнаної найвидатнішою співачкою світу.

У Житомирі ім’я Крушельницької присвоєно невеличкому провулку, який бере початок на вулиці Святослава Ріхтера і до перейменування у 2016 мав назву Третій провулок 1 Травня. Це приватний сектор, більшість будинків – старі, дорога висипана відсівом, табличок з новою назвою фотокореспонденту Житомир.info побачити не вдалося.

У кінці провулок Соломії Крушельницької зливається з провулком Табірним.

За повідомленнями в інтернет, Соломія Крушельницька (23 вересня 1872 - 16 листопада 1952) народилася на Тернопільщині в сім’ї священика. У родині Крушельницької було ще 5 сестер та 2 братів. Усі отримали хорошу освіту в Тернопільській гімназії або ж приватно. Любов до співу була сімейною традицією – діти згуртувалися в домашній хор, який давав концерти гостям.

За своє життя Соломія об’їздила з гастролями півсвіту – від країн Європи до США та Південної Америки, від Санкт-Петербургу до Буенос-Айресу. В її концертній програмі завжди лунала українська пісня. У 1910 до 1939, по завершенні активної концертної діяльності, осідає в італійському містечку Віареджо. Громадянку Італії, у 1939 у Львові її застає війна. Окупаційна влада забрала її будинок у Львові, залишивши власниці лише частину помешкання (зараз Музично-меморіальний музей С. Крушельницької у Львові). Співачка так і не змогла виїхати закордон і під пильним оком радянської влади. Переживши війну, працювала у стінах Львівської консерваторії та проживала у Львові до самої смерті 1952 року.

Нагадаємо, у 2018 жителі вулиці Святослава Ріхтера обурювалися відміною одностороннього руху.

Фоторепортаж з вулиці Шевченка у Житомирі дивіться тут, вулиці Лесі Українки – тут, Миколи Сціборського - тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Крушельницька провулок фоторепортаж  
Матеріали по темі