Культура

Мовні квоти на радіо: у Житомирській області за рік зменшилася кількість програм українською, а пісень стало трохи більше

25 September 2019, 16:18

Українською мовою звучать 53% пісень, які є в ротації на регіональних і місцевих радіостанціях.

Про це свідчать результати моніторингу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення щодо дотримання радіомовниками законодавчих вимог квотування україномовної пісні і мови ведення передач, озвучені під час прес-конференції 25 вересня членом Національної ради Максимом Онопрієнком.

«Показник у 53% є усередненим значенням і перевищує минулорічний показник на 5 відсоткових пунктів. Таким чином, законодавча норма перевиконана на 18 відсоткових пунктів. В 11 областях України україномовних пісень значно більше за 50%», - йдеться у повідомленні.

В ефірах радіостанцій Житомирської області в І півріччі 2018 року було 39% пісень українською мовою, за перші шість місяців поточного року – 44%.

Обсяг ведення передач українською мовою також демонструє позитивну динаміку – 93%, що на 1 в.п. більше ніж минулого року. У 10 областях України показник обсягу ведення передач державною мовою перевищує 95%: Волинська, Рівненська, Хмельницька області – 100%; Чернівецька – 99%; Сумська, Черкаська, Львівська – 98%4 Чернігівська, Івано-Франківська – 97%; Харківська – 96%.

У Житомирській області в І півріччі 2019 року українською мовою виходило 88% програм, за аналогічний період минулого року цей показник становив 89%.

Нацрада зазначає, що законодавчими вимогами до ефіру радіостанцій передбачено такі норми: кількість україномовних пісень має становити не менше як 35%; обсяг ведення передач державною мовою – не менш ніж 60%; для радіостанцій, які транслюють понад 60% пісень мовами ЄС, частка пісень українською має бути не менше як 25%.

Нагадаємо, за І півріччя 2017 року в Житомирській області 92% радіопередач були українською мовою, україномовних пісень було 41%.

Як повідомляв Житомир.info, закон, який встановлював 25% квоти для пісень українською мовою в радіоефірі, набув чинності 8 листопада 2016 року, квота для передач українською мовою становила не менше 50%.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Нацрада радіо мова пісня  
Матеріали по темі