Влада

Держенергоефективності планує провести в Житомирській ОДА регіональну нараду зі стимулювання заміщення газу

26 September 2019, 11:04

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та новопризначений Голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко обговорили здобутки та наступні пріоритети розвитку сфери енергоефективності та «чистої» енергетики в області.

Про це 26 вересня повідомляє пресслужба Держенергоефективності.

«Житомирщина – один із активних регіонів щодо підтримки населення у питанні енергоефективності. Із обласного бюджету відшкодовується 10% суми «теплих кредитів» для населення та ОСББ. Також подібні програми співфінансування діють вм. Житомирі, Коростені, Бердичеві та Новоград-Волинській ОТГ. Саме завдяки місцевим програмам за останні 4 роки обсяг «теплих» кредитів, які залучають ОСББ, зріс у 86 разів: із 400 тис. грн у 2015 р. до 33 млн грн у 2019 році. Також Житомирська область розпочала впроваджувати енергосервіс у бюджетних установах. Перші 3 ЕСКО-контракти укладено у м. Коростені. Крім цього, в регіоні є чимало успішних проектів із заміщення газу. Всього встановлено близько 450 МВт потужностей, що виробляють тепло із альтернативних джерел енергії. Із них більше 300 МВт – це котельні у бюджетних закладах. Водночас, в області введено близько 30 МВт потужностей, що генерують «чисту» електроенергію. Важливо зауважити, що Житомирська область однією із перших запровадила регіональну програму підтримки встановлення домогосподарствами сонячних електростанцій. Родини отримують із обласного бюджету компенсацію 20% вартості СЕС», - йдеться у повідомленні.

За підсумками зустрічі сторони домовилися продовжувати співпрацю щодо: співфінансування «теплих кредитів»; розвитку сфери енергосервісу у бюджетній сфері; реалізації системи енергоменеджменту/енергомоніторингу; впровадження проектів відновлюваної енергетики, у т.ч. через Фінсько-український трастовий фонд.

«Найближчим часом також плануємо провести в Житомирській ОДА спільну регіональну нараду з енергоефективності та стимулювання заміщення газу із мерами міст, головами районних державних адміністрацій та ОТГ Житомирщини», - інформує Держенергоефективності.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 31 березня 2019 року в Житомирській області було встановлено 228 сонячних електростанцій і вона знаходилася за кількістю СЕС на 14 місці серед інших регіонів України.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Держенергоефективності Савчук Бунечко енергоефективність  
Матеріали по темі