Місто

У двох житомирських ліцеях показали шкільне меню та розповіли, чи використовують рецепти учасника «МастерШеф»

26 September 2019, 18:56

Аби дізнатися, які страви готують для учнів та як цього року змінилося шкільне меню, журналісти Житомир.info, зазирнули до їдалень двох житомирських ліцеїв.

Сьогодні на обід у ліцеї № 25 молочний суп, салат овочевий, картопля та котлета. Крім звичайного меню, є ще одне – на вибір. У його списку: кебаб з сиром, грецькі котлети з овочів та м’яса, стегно під сиропом та салат. Як розповідає директор ліцею, таким чином заклад намагається модернізувати систему харчування і надати учням альтернативу. Нові позиції у меню готують зі збірки рецептів українського кулінара Євгена Клопотенка, який минулоріч презентував її у Житомирі.

«Найцікавіші моменти, які сприймаються дітьми, ми, звичайно, вводимо, це кебаб з сиром, салати з соняшниковим насіння. Те, на що діти дивилися з побоюванням, – картопляне пюре з буряковим соком. М'ясні страви та цікаві запіканки також сприймаються. Є позитивне, і ми намагаємось це використовувати», – розповідає директор Житомирського міського ліцею № 25 Павло Позняков.


Запитуємо в учнів ліцею, як смакують страви та чи подобається їм шкільне меню.

«Мені подобається те, що нам зараз дали, але не подобаються каші та молочний суп. Вони холодні завжди та несолоні», – стверджує Майя.

«Кебаб з сиром дуже смачний. Люблю все їсти в школі, однак не люблю молочну кашу, адже не люблю молоко», – додає Євгенія.

«У нас стало більше меню. Наприклад, раніше у нас салатів не було. Салат коштує 5 гривень, нормальна ціна. Якщо купуєш порцію, то 22 чи 20 гривень виходить. Можна купити окремо тільки пюре чи макарони», – говорить Вікторія.

Йдемо до Житомирського екологічного ліцею №24. Тут альтернативного меню на кожен день не мають. Проте, за словами директорки, у їдальні з’явилися нові українські страви та збільшився різновид круп. Кілька рецептів зі збірки від шеф-кухаря Клопотенка готували, однак залишили те, що сподобалося найбільше, – запіканки та каші.

«Харчування змінюється. Для старшокласників і голубці, і перець фарширований є у нашому меню. Дуже користуються попитом запіканки і пшоняна каша з фрикадельками. Діти роблять вибір. Якщо ми бачимо, що діти неохоче купують те чи інше блюдо, ми його вдруге не готуємо або щось змінюємо», – каже директорка Житомирського екологічного ліцею № 24 Ганна Дудік.

На питання, чи влаштовує їх шкільне меню, учні екологічного ліцею відповідають таке:

«Мені смакують страви. Мене все влаштовує, не було такого, що були недоліки чи щось зайве в їжі», – зауважує Сергій.

«Ми їмо в буфеті, бо тут смачніше. Взагалі шкільне меню нормальне, але, можливо, тільки картопля не дуже смачна», – каже Анастасія.

«Я думаю, що все дуже смачно і дякую нашим кулінарам. Ніяких зауважень немає», – відповідає Володимир.

У департаменті освіти Житомирської міської ради розповідають, що нині чекають на повноцінне меню від команди проєкту «Нове шкільне харчування», для якого Євген Клопотенко та його команда розробили збірник зі 110 рецептів.

«Нам це цікаво. Ми з Євгеном говорили при зустрічі, зараз спілкуємося із організацією, яка працює над проєктом про те, що потрібне повноцінне меню, яке складається на 10 днів. Воно є збалансованим за калоріями, жирами, білками та вуглеводами – це те, що потрібно сьогодні дитині. Ми його чекаємо. Наразі воно не затверджене Державною санітарною службою, але, як нам повідомили, меню незабаром вийде. Ми на це сподіваємось, тому що збалансованість меню чекає вся Україна», – говорить заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

Нагадаємо, у березні 2019 року у житомирській гімназії №3 презентували збірник рецептів для шкільного меню, який розробив кулінарний експерт Євген Клопотенко разом із командою фахівців.

Як повідомляв Житомир.info, у грудні 2018 року батькам запропонували нову модель харчування учнів 1-4 класів: доплата або повна відсутність сніданків. З січня 2019 року учні початкових класів житомирських шкіл харчуються з батьківською доплатою 9,50 грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: їдальня обід харчування школа ліцей №24 ліцей №25  
Матеріали по темі