Місто

У Житомирі на зиму хочуть змінити схему руху транспорту на майдані Соборному

27 September 2019, 13:17

Заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук пояснив, яким чином зміниться організація дорожнього руху на Соборному майдані. Вже найближчим часом транспорт на головному майдані Житомира їздитиме по-новому.

«Коли два роки тому постало питання необхідності, а не просто бажання, а саме необхідності зміни організацію дорожнього руху на майдані Соборному, оскільки у нас була нетрадиційна схема, нетрадиційне кільце, як-то прийнято у всьому світі і законом України в тому числі, тоді ми пішли шляхом найменшого спротиву і зробили одне велике кільце, щоб без будь-яких додаткових питань і заморочок воно було максимально примітивним. Так, воно використовувало купу простору нераціонально, але воно було максимально примітивним, до самого базового рівня. На сьогодні ж ми розуміємо, що більш ніж гектар території в центрі міста не використовується. І лише частина задіяна під транспортну розв’язку. Тому було замовлено проєкт організації з традиційним базовим кільцем правильної форми, нормальним радіусом і розроблено нову схему, де вивільняється простір, який може бути організований у публічні простори під різноманітні заходи і фактично працювати не лише два рази на рік, а впродовж всього року як локації для дозвілля людей», – розповів Дмитро Ткачук.


Основні зміни полягають у тому, що коло стане меншим та зміститься ближче до драмтеатру імені Івана Кочерги – це дозволить перерозподілити транспортні потоки. Частина простору звільниться, і з’являться зони, в яких можна буде облаштувати громадські простори.

«Компромісна схема, яка зараз вже узгоджена, полягає в тому, що на зимовий період, ми точно розуміємо, що таких активностей не буде, хіба що можна ковзанку залити (біля аптеки, – ред.), бо тут більше 400 квадратних метрів території є невикористаною. Прибрались додаткові пішохідні переходи, збільшилась кількість паркомісць на прохання групи автомобілістів. Фактично по периметру всіх цих зон зробили «врізані» кишені, де сьогодні з’являються паркомісця. І ключове питання було по перехрестю Київська – Перемоги. Вжили заходів по убезпеченню поворотів, які здійснюються при виїзді з вулиці Київської, шляхом відмічання такого острівця безпеки на одну смугу, яка прикриватиме виїзд транспортних засобів з вулиці Київської, які перебудовуються в свою смугу і рухаються прямо, не пересікаючи смуги руху тих, хто їде з вулиці Перемоги. В існуючій схемі водії, які виїжджають з Київської, повинні пропускати транспорт, в цьому плані нічого не змінюється. Питання лише потоків. Вони мають перерозподілитись суттєво. Бо якщо в форматі великого кільця всі їхали по цьому кільцю, і ті, хто виїжджає з вулиці Київської, пропускали всіх, абсолютно всіх – і тих, хто їхав з Бердичівської, і тих, хто їхав з Чуднівської, їх мусили пропускати. Зараз же ці потоки розв’язуються на самому кільці, і на цьому перехресті розминаються лише ті, хто їде на вулицю Перемоги і з вулиці Перемоги. Цих додаткових потоків вже не буде. Вони розв'язуються на цьому традиційному, звичному для всього світу кільці», – сказав заступник мера.

Нова розмітка з’явиться на майдані Соборному вже найближчим часом, але буде тимчасовою. Після «обкатки» цієї схеми організації дорожнього руху може бути нанесена постійна розмітка.

«Планується наносити цю схему після заходів в центрі, бо зараз майдан буде на тиждень перекритий через проведення україно-білоруського форуму і виставку техніки. Після того буде нанесена помаранчева розмітка – як тимчасовий формат на зиму. Це дасть можливість продемонструвати ефективність даної схеми розв’язки, і тоді, вже навесні, можна говорити про нанесення цих переходів та створення активностей, про які можна говорити», – рояснив заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.

Нагадаємо, 26 вересня заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук показав новий варіант схеми організації дорожнього руху на майдані Соборному.

Як повідомляв Житомир.info, 21 вересня 2019 року в рамках Європейського тижня мобільності частина території майдану Соборного перетворилась на активний громадський простір зі скейт-парком, різноманітними майстер-класами, озелененими та сучасними зонами відпочинку, та місцями для занять спортом. Так проходив захід «ПАРКування Соборного». Перший день ПАРКування Соборного у фотографіях – тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: майдан Соборний рух транспорту схема руху Ткачук  
Матеріали по темі