Фоторепортаж

Тренування житомирських каратистів з ДЦП – учасників і переможців всеукраїнських та міжнародних змагань. Фоторепортаж

27 September 2019, 15:18

У Житомирі тренуються каратисти з ДЦП та на інвалідному візку – ще десять років тому це прозвучало б, як фраза із фантастичної розповіді. А сьогодні Ілля Андрєєв та Данило Зелінський не лише тренуються, а й виграють турніри.

Ілля Андрєєв, учень школи «Всесвіт», – учасник та призер чемпіонатів обласного та всеукраїнського рівня.

Данило Зелінський, студент другого курсу Житомирського національного агроекологічного університету за спеціальністю правознавство, чемпіон України та міжнародних змагань, представляв Україну на чемпіонатах Європи та Світу по олімпійському розділу «карате» серед спортсменів з інвалідністю в розділі візочників.

Хлопці тренуються у спортивному клубі карате «Додзе» у тренерів Анни Яцкової та Олексія Мінаєва. Тренери розповідають, що тренування у звичайному режимі відбуваються 2 рази на тиждень по півтори години, під час підготовки до змагань – 3-4 рази по півтори-дві години та щоденно упродовж двох тижнів на тренувальних зборах.

«Данило займається п’ять років. Ілля трохи менше. Данило сам не переміщається, лише на інвалідному візку. Інші з наших спортсменів з інвалідністю можуть переміщатися самостійно, проте в них теж є нюанси з втратою балансу, координацією, вестибулярним апаратом. Якщо говорити про спортсменів з ДЦП, то тут кожен випадок дуже відрізняється. До кожного потрібен власний підхід. Іллі Андрєєву потрібно стабілізувати рівновагу, увагу, синхронізувати рухи рук та ніг, щоб все було чітко та стабільно. Якщо говорити про Данила, то в нього проблемний плечовий пояс, одна рука працює не так чітко, як інша. Потрібно підганяти одну руку під іншу, щоб картинка, яку оцінюють судді на змаганнях виглядала більш чітко, жорстко, більш довго. Тобто, коли ми працюємо на змаганнях, то картинка, кінцевий результат має виходити, як у художній гімнастиці. Тому ми перед змаганнями вивчаємо конкурентів, адже наші спортсмени змагаються не лише на чемпіонатах області, України, але й на міжнародних турнірах. Данило брав участь у складі збірної України у чемпіонатах світу та Європи. Головні конкуренти Данила – переважно іспанці, іранці та єгиптяни. Нам важко змагатися з ними, тому що спортсмени у розділі «візочники» зібрані зовсім з різними нозологіями. Це як спортсмени-спинальники, спортсмени з ампутаціями, з ДЦП. І спортсменам з ДЦП завжди набагато важче. У них завжди складніше працює одна кінцівка. Нема рівного положення корпусу, є перекіс, рухи набагато повільніші та дестабілізованіші», - розповідає керівник та головний тренер спортивного клубу карате «Додзе» Анна Яцкова.

Данило Зелінський та його мама Наталія розповіли про те, як почалися заняття карате.

«Я давно спостерігав за цим видом спорту і мені було цікаво спробувати. І так раптово вийшло, що 1 вересня до школи завітала тренер та президент клубу «Додзе» і запропонувала усім бажаючим спробувати. Це було у 2014 році», - говорить Данило.

«Я почула, як Анна Дмитрівна сказала, що займаються з дітьми з інвалідністю. І я підійшла до неї, чесно кажучи, не сподіваючись ні на що, і спитала. Вона відповіла «Давайте спробуємо». І так ми вже «пробуємо» 5 років», - додає Наталія Зелінська.

Данило зізнається, що хоча дуже хотів, проте до кінця не уявляв, як воно буде. Не знав, якими будуть тренування та змагання, та що всьому вони вчилися разом з тренером.

«Карате – це не просто спорт. Це – філософія. З психологічної точки зору воно допомогло мені дисциплінуватися, набратися впевненості та можливо десь мудрішим стати. А з фізичної точки з’явилася динаміка, мені стало вільніше рухатися», - розповідає хлопець.

«Заняття карате позитивно впливають на здоров’я: тренують серцево-судинну та дихальну системи. Допомагають тримати вагу. Наприклад, у Данила сидячий спосіб життя, і навіть обмежено харчуючись, він може набирати зайву вагу. А коли тренується, він хоч і сидячи, завжди знаходиться у русі. Працює тіло, серце, при можливості ми з Олексієм (другий тренер карате-клубу) спускаємо Данила «на землю», тобто, працюємо на підлозі, роблячи гімнастику, розтяжку, вправи та скрутки на спину. Перед чемпіонатом світу на зборах ми займалися у Львові у спеціальному тренажерному залі, де була можливість розвивати навіть м’язи ніг», - розповідає тренерка та додає, що вони запрошують людей з інвалідністю, які бажають навчитися карате.

«Ми чекаємо на заняття як дітей, так і дорослих з інвалідністю. Якщо є люди, які хочуть побачити світ і не можуть собі цього дозволити навіть тому, що проблемно навіть просто пересуватися містом, то ми будемо раді їм допомогти. Категорії, особливо по дівчатах на візках, чи з ДЦП, дуже відкриті. На сьогодні в Україні в цих категоріях – 3-4 учасниці. Тобто, можна пробувати, показувати себе і горизонти відкриються. Гірше вже точно ніяк не стане, буде тільки краще. Заняття для спортсменів з інвалідністю – безкоштовні», - розповідає Анна Яцкова.

«Від батьків хочу сказати, що ні в якому разі не потрібно закриватися в чотирьох стінах. Потрібно працювати, розвивати своїх дітей, віддавати їх в соціум. Даня був першим в Житомирській області, хто з таким діагнозом навчався у звичайній школі. Ще тоді такого поняття як «інклюзія» не було, а Даня з 1 по 11 клас на візку відучився у звичайній школі день у день. Тому раджу батькам не боятися, довіряти іншим та розвивати своїх дітей», - говорить Наталія Зелінська.

«Людям з ДЦП я раджу не боятися і спробувати. Я думаю, якщо бути впевненим у собі, то все вийде, чим би ти не займався», - додає Данило.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ДЦП карате Додзе  
Матеріали по темі