Події

На Житомирській митниці знову обшуки: СБУ викрила схему розмитнення автівок за заниженою вартістю

30 September 2019, 18:27

Співробітники Служби безпеки України викрили міжрегіональний центр з мінімізації податкових платежів, який «спеціалізувався» на розмитненні транспортних засобів за заниженою оціночною вартістю.

Про це 30 вересня повідомляє пресгрупа управління СБУ в Житомирській області.

«Правоохоронці встановили, що група осіб зареєструвала декілька підконтрольних суб’єктів господарювання-резидентів у Житомирі і Рівному та компаній-нерезидентів – у офшорних зонах. Реквізити цих компаній ділки використовували під час імпорту автомобілів із держав Євросоюзу. При цьому за рахунок заниження вартості транспортних засобів та відповідно зменшення обов’язкових митних платежів до державного бюджету автівки «дешевшали» фактично вдвічі», - йдеться у повідомленні.

За оперативними даними, з початку цього року через «руки» зловмисників пройшло понад 400 автомобілів (вантажівки, автобуси, мікроавтобуси, пасажирські автомобілі тощо), завезених в Україну за заниженою митною вартістю на замовлення «клієнтів». За попередніми оцінками, за цей період бюджет держави недоотримав приблизно 10 мільйонів гривень обов’язкових митних платежів і зборів.

«У межах відкритого кримінального провадження правоохоронці провели півтора десятка обшуків у службових приміщеннях Житомирської митниці та її структурних підрозділах, а також за місцями реєстрації фірм-учасників центру. Під час слідчих дій вилучено чорнові записи, реєстраційні і бухгалтерські документи, документи митного оформлення, печатки фірм та оргтехніку, на якій «виготовлялася» документація тощо», - інформує обласне управління СБУ.

Слідчі УСБУ в Житомирській області провадять досудове розслідування у кримінальному провадженні, в межах якого перевіряється інформація щодо причетності до протиправної діяльності посадовців митниці.

Пресслужба прокуратури Житомирської області повідомляє, що проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 212 КК України (Ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)).

«На даний час готуються клопотання до суду про накладення арешту на вилучені документи та товарно-матеріальні цінності», - йдеться у повідомленні прокуратури.

Нагадаємо, 17 вересня УСБУ повідомляло про викриття працівники одного із митних постів Житомирської митниці Державної фіскальної служби, які організували схему мінімізації імпортного мита комерційним структурам: здійснювали оформлення нафтопродуктів за недостовірною класифікацією за заниженими ставками мита, чим лише у 2019 році завдали державі збитків на 900 тис. грн.

Як повідомляв Житомир.info, заступника начальника відділу митно-тарифного регулювання та класифікації товарів управління адміністрування митних платежів та митно-тарифного регулювання Житомирської митниці, який систематично вимагав гроші неперешкоджання розмитненню товарів, суд покарав штрафом.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ митниця розмитнення прокуратура мито  
Матеріали по темі