Здоров'я

Завідувач неврологічного відділення Житомирської обласної дитячої лікарні розповів про причини дитячих інсультів

30 September 2019, 19:31

На 100 тисяч населення дитячий інсульт зустрічається у 15 дітей. Залежно від природи ураження головного мозку його розділяють на два види: ішемічний (закупорка судин мозку) та геморагічний (розрив кровоносної судини). Про це в коментарі Житомир.info розповів 30 вересня завідувач неврологічного відділення Житомирської обласної дитячої лікарні Микола Бас.

Він зауважує, що у дитячому віці частіше зустрічається геморагічний тип патології та озвучує його симптоми:

«Сильні головні болі, блювота, реакція на світло. Людина не може ні ходити, ні говорити, його везуть часто, як підозру на менінгіт. Якщо це такі масивні внутрішні крововиливи в шлуночках головного мозку, це призводить до коми. Зіниці широкі, якщо ще дихає, то таких дітей відразу підключають до апарату штучного дихання», - каже Микола Бас.

Найчастішими причинами геморагічного інсульту називають: травмування кровоносних судин, артеріальну аневризму, пухлини мозку, патологію кровоносної системи, іноді до порушень може призвести і нестача вітамінів.

«Геморагічна хвороба новонароджених - це дітки, які народилися здоровими на грудному вигодовуванні, однак в пологовому будинку їм не зробили профілактику вітаміну К. Це була профілактика цієї хвороби. У період з 2008 року до 2012 роки у нас пройшло 22 дитини з таким захворюванням», - говорить завідувач неврологічного відділення.

Серед симптомів ішемічного інсульту — раптове відчуття слабкості і безсилля, затуманення свідомості.

«Половина язика, обличчя перестає відчувати, відбувається порушення мови, «мурахи» бігають в нозі, по руці, може бути посмикування руки чи ноги», - розповідає Микола Бас.


За словами лікаря-невролога, причинами ішемічного інсульту у дітей можуть бути: асфіксія, серцеві патології, інфекції, цукровий діабет чи деформація судин.

«У мене навіть був такий випадок, коли хлопець грав в баскетбол, йому було 16 років, випускник 11-го класу. Під час гри його вдарили по шиї, у сонну артерію. В нього відразу з'явився геміпарез, відняло мову і завезли в реанімацію», - додає лікар.

Як було і в історії з хлопцем, при відповідному лікуванні дитини у більшості випадків прогноз лікарів позитивний і надалі ніяких ускладнень не відбувається.

Нагадаємо, в обласній клінічній лікарні імені Олександра Гербачевського 29 травня 2018 року урочисто відкрили сучасне неврологічне відділення, яке облаштували за світовими стандартами інсультології.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лікарня інсульт діти Бас невролог  
Матеріали по темі