Влада

​У Житомирі міністри двох держав говорили про співпрацю у будівництві доріг та про платні автошляхи для іноземців

3 October 2019, 17:09

3 жовтня в рамках Другого форуму регіонів міністр інфраструктури України та його білоруський колега зустрілися у Житомирі.

Міністр інфраструктури України Владислав Криклій та міністр транспорту та комунікацій Республіки Білорусь Олексій Авраменко обговорили лібералізацію автоперевезень, співпрацю на залізничних напрямках та як будуть спільно розвивати напрям річного сполучення Е-40.Також міністр сусідньої країни поділився досвідом стосовно будівництва доріг.

«У нас у державній програмі прийнято рішення, що в рамках підготовки техніко-економічних обґрунтувань, ми робимо порівняльний аналіз у частині будівництва автомобільних доріг асфальтобетон та цементобетон. Ми модернізували наші цементні заводи і останні роки активно ведемо будівництво цементобетонних доріг, з гарантованою експлуатацією 25 років. Основний принцип урахування економічних розрахунків - це цементобетон, що вигідно у кожному випадку. Все нове будівництво фактично - цементобетонні дороги, які ми модернізуємо та будуємо» - розповів міністр транспорту та комунікацій Республіки Білорусь Олексій Авраменко.


Міністр інфраструктури України зі свого боку розповів, що уряд має амбітні плани стосовно ремонту доріг.

«Звісно досвід Білорусі в частині переймаємо. У нас навіть є одна організація «Білавтодор», яка представлена теж на Україні та нарощує свій потенціал та дуже позитивно працює, за що ми вдячні, конкуренція підвищується. Нагадаю, що раніше дороги не будувалися не тільки, тому що політичної волі не було, а тому що не було дорожнього фонду. Не було захищених статей у бюджеті, тобто не було державної програми. У цьому році у нас буде рекордний дорожній фонд, якщо буде перевиконання. Дорожній фонд отримає майже 75 млрд грн, не враховуючи міжнародні фінансові організації, які також можуть надавати підтримку на розвиток певних програм. Ви знаєте, що ми поставили у програмі дій уряду дуже амбітну мету, яка погоджена прем’єр-міністром та президентом України. Це, власне, 24 тис. км доріг протягом 5 років. Там у нас вже закладені використання новітніх технологій, у тому числі і цементобетонних доріг», - говорить міністр інфраструктури України Владислав Криклій.

Також Владислав Криклій додав, що влада має наміри ввести платний проїзд на українських дорогах для іноземців. Втілювати таку ідею планують до того, як відремонтують 24 тисячі кілометрів дороги.

«Якщо щось відкладати на завтра, то це означає, що ніколи. Звісно, що ми маємо розглядати це зараз, через те, що процес будівництва доріг, їх експлуатації, захисту через впровадження автоматичного зважування в русі, який ми вже запустили, це все мають бути одночасні паралельні процеси. Не можна будувати та не шукати додаткові ресурси, бо інакше дороги будуть руйнуватися, а ресурсів не буде завжди вистачати. Насправді, це має рацію через те, що, умовно кажучи, заїжджає велика іноземна фура, використовує наші дороги й повертається до своєї країни. Дороги зараз будуються за рахунок акцизу, який закладений у вартості палива, то у випадку з іноземною машиною, якщо вона не заправляється, акциз не сплачується, а дороги руйнуються», - розповідає міністр інфраструктури України Владислав Криклій.

Як повідомляв Житомир.info, 3 жовтня у Житомирської міської ради відбулося VIII засідання українсько-білоруської консультативної ради щодо ділової співпраці. Засідання завершилось підписанням ділових контрактів між представники українських та білоруських компаній.

Зокрема, Житомирське ТТУ підписало угоду з білоруським виробником тролейбусів «Белкомунмаш» про закупівлю нового транспорту для міста – 49 тролейбусів.

Фоторепортаж з майдану Соборного, де у рамках Другого форуму регіонів України та Республіки Білорусь 3-4 жовтня триватиме виставка великогабаритної техніки, а також світлини з Михайлівської – де розгорнувся ярмарок продукції та виробів декоративно-прикладного мистецтва України і Білорусі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дорога міністр Форум Білорусь Криклій  
Матеріали по темі