Влада

Поліція розслідує зловживання посадових осіб Житомирської міської ради, причина – будівництво АЗС на Східній

9 October 2019, 14:37

Слідчий суддя Богунського районного суду 2 жовтня 2019 року надав дозвіл на вилучення в комунальному підприємстві «Житомирське обласне міжміське бюро технічної інвентаризації» документів, необхідних для розслідування у кримінальному провадженні за фактом зловживання посадовими особами Житомирської міської ради службовим становищем.

Відповідна ухвала райсуду оприлюднена 7 жовтня.

Зазначається, що посадовці міської ради, діючи в інтересах ПП «Буднітай» та ПП «Зелений тур», з метою будівництва автозаправного комплексу, сприяли незаконній передачі та використанню останніми земельних ділянок за по вул. Східній, 80-а, 80-б у м. Житомирі, з порушенням вимог чинного законодавства та встановлених стосовно земельних ділянок обмежень (обтяжень), за ознаками злочину передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України (Зловживання владою або службовим становищем).

«В квітні місяці 2018 року ПП «Буднітай» та ПП «Зелений тур» отримано містобудівні умови та обмеження для проектування об`єкта будівництва від 11.06.2018 «Нове будівництво АЗК, АГЗП, на земельних ділянках в м. Житомир, вул. Східна 80-а, 80-б», видані Департаментом містобудування та земельних відносин. В них зазначено, що згідно Генерального плану м. Житомира земельна ділянка по вул. Східна, 80-а знаходиться на території зелених насаджень загального користування (парки, сквери, бульвари), земельна ділянка по вул. Східна, 80-б - на території виробничих та комунальних об`єктів. Вказані земельні ділянки частково знаходяться в межах зони регулювання забудови 1-ї категорії, у зв`язку з чим вказано на необхідність здійснювати проектування будівництва з дотриманням режиму використання зони суворого регулювання забудови Історико-архітектурного опорного плану м. Житомира та законодавства з охорони культурної спадщини. Разом з тим, жодним чином не визначено даних та не надано оцінку щодо наявного та побудованого в межах червоних ліній об`єкта незавершеного будівництва (КПП з автостоянкою). Також є необґрунтованою позиція щодо зменшення зони особливого режиму забудови до площі 0,1116 га (раніше 0,1375 га.). В підсумку замовників зобов`язано звернутись до виконавчого комітету Житомирської міської ради із заявою щодо укладання договору пайової участі у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Житомира протягом 10-ти робочих днів з дня реєстрації дозвільних документів на початок виконання будівельних робіт в управлінні Державного архітектурно-будівельного контролю Житомирської міської ради», - йдеться у матеріалах суду.

Скріншот з ухвали Богунського райсуду

Ситуація, яку зараз розслідують, бере свій початок ще у 2007 році. Ось основні моменти з матеріалів справи:

згідно договору оренди земельної ділянки 12.10.2007 Житомирською міською радою передано в оренду ПП «Буднітай» земельну ділянку, кадастровий номер 1810136300:08:018:0025, площею 0,2937 га. по вул. Східна, 80-а в м. Житомирі для розміщення автостоянки. Цільове призначення земельної ділянки - для іншої комерційної діяльності (код цільового використання 1.11.6). Категорія земель - землі промисловості, транспорту, зв`язку, енергетики, оборони та іншого призначення. На земельну ділянку встановлено обмеження щодо надання безперешкодного проходу та проїзду відповідних службам міста для здійснення огляду та поточних ремонтів наявних на земельній ділянці 0,0581 га. в санітарно-захисній зоні інженерно-технічних споруд і комунікацій (заборона будівництва будинків та споруд, виконання земляних робіт на глибині більше 0,3 м. та планування ґрунту, розміщення автозаправної станції та інших сховищ і палива), а також заборона викупу земельної ділянки площею 0,1375 га. у власність та заборона будівництва в межах «червоних ліній» вул. Східної;

у зв`язку із закінченням 01.11.2012 терміну дії договору, з метою уникнення подальшого застосування ПП «Буднітай» положень ст.ст. 124, 135 Земельного кодексу України щодо передачі земельної ділянки за результатами проведення земельних торгів, за місяць до завершення договору оренди, 25.09.2012 ПП «Буднітай» подано декларацію про початок виконання будівельних робіт, а саме: нового будівництва, ІІ категорії складності. Основними показниками об`єкта, що планувався до будівництва є автостоянка - 1435 кв.м, площа забудови (без визначення) - 9,84 кв.м, площа КПП - 4,16 кв.м;

в жовтні 2012 року виготовлено інвентаризаційну справу №19218 на незакінчене будівництво - будівлю КПП з автостоянкою по вул. Східній, 80а в м. Житомирі, загальною площею 4,1 кв.м. і на підставі вказаних документів КП «Житомирське обласне міжміське бюро технічної інвентаризації Житомирської обласної ради» 01.11.2012 здійснено державну реєстрацію об`єкта незавершеного будівництва;

Будівля КПП на Google-картах (травень 2015 року)

у зв`язку із реєстрацією за ПП «Буднітай» об`єкта незавершеного будівництва 29.12.2012 та в подальшому 22.11.2017 ПП «Буднітай» продовжено раніше укладений договір оренди земельної ділянки площею 0,2937 га. по вул. Східна, 80-а в м. Житомирі для будівництва та обслуговування об`єктів торгівлі (код цільового використання 03.07), категорія земель - землі промисловості.

«Виходячи з технічних документів, будівництво КПП з автостоянкою здійснено всупереч встановленим обмеженням та обтяженням щодо використання земельної ділянки, в межах червоних ліній та санітарно-захисній зоні інженерних комунікацій, про що свідчить також кадастровий план земельної ділянки з відповідними позначеннями. Крім того, в умовах договору змінено цільове призначення земельної ділянки, однак документація із землеустрою щодо зміни цільового (функціонального) призначення земельної ділянки не розроблялась, інші документи, що пояснюють зміну, відсутні. Цільове призначення - будівництво та обслуговування об`єктів торгівлі, у відповідності до ст. 19 Земельного кодексу України та Класифікації видів цільового призначення земель, затвердженого наказом Державного комітету України із земельних ресурсів №548 від 23.07.2010, входить до категорії земель житлової та громадської забудови, а не промисловості. Із попереднього договору виключено встановлені раніше обмеження (обтяження), які узагальнено до заборони викупу та будівництва в межах червоної лінії вул. Східної», - зазначається у матеріалах справи.

4 квітня 2019 року був проведений огляд і встановлено, що на земельній ділянці по вул. Східна, 80-а в м. Житомирі (кадастровий номер 1810136300:08:018:0025) відсутні будь-які об`єкти будівництва, в тому числі будівля КПП з автостоянкою. На земельній ділянці відсутні зелені насадження (видалені дерева), проведено роботи з улаштування ґрунту, ділянка є фасадною частиною автозаправного комплексу, що будується на земельній ділянці по вул. Східна, 80-б , та безпосередньо слугує під`їздом до останнього.

В ході огляду земельної ділянки по вул. Східна, 80-б (кадастровий номер 1810136300:08:018:0033) встановлено, що на останній проводяться будівельні роботи, будується автозаправний комплекс. На відповідному об`єкті будівництва розміщена назва та логотип АЗС «Marshal».

«В той же час, згідно наявної документації будь-які дозвільні документи щодо будівництва АЗС Marshal та взаємодії вказаних суб`єктів господарювання відсутні. В ході огляду присутній при огляді ОСОБА_2 , який представився представником підприємства ПП «Буднітай» та ПП «Зелений тур», пояснив, що з цього приводу існує усна домовленість між суб`єктами господарювання», - йдеться в ухвалі суду.

Зазначається, що директор обох підприємств є одна й та сама особа і 18.03.2018 ПП «Буднітай» уклало договір з ПП «Зелений тур» про співробітництво і взаємодопомогу, а саме: отримання дозвільних документів для будівництва автозаправного комплексу та автогазозаправного пункту, автомийки з адміністративними приміщеннями за адресою м. Житомир, вул. Східна 80-а, 80-б та здійснення діяльності АЗК (АЗС).

Керівник обох підприємств – Дідок Юрій Борисович, ПП мають однакову адресу й одного засновника – Зачепило Олександр Васильович. ПП «Буднітай» було зареєстроване в липні 2006 року, ПП «Зелений тур» - в травні 2007 року.


Прокурор Житомирської місцевої прокуратури, який звертався до суду щодо надання доступу до документів, зазначив, що в межах кримінального провадження будуть призначені та проведені ряд експертиз, зокрема, комплексна судова земельно-технічна та будівельно-технічна експертизи. Також заплановані економічна, почеркознавча та технічна експертиза документів, для виконання яких експертам необхідні виключно оригінали документів.

Нагадаємо, на початку червня цього року спеціальна комісія, яку мер створив після пожежі на заправці по вулиці Східній, завершила перевірку АЗС у Житомирі й виявила 13 заправок, про які не знають у ДСНС та управлінні Держпраці.

Як повідомляв Житомир.info, 19 травня 2019 року на вулиці Східній у Житомирі сталася пожежа на газовій АЗС. За повідомленням патрульної поліції, спалахнула цистерна з паливом, одна людина отримала опіки полум’ям. Після приборкання пожежі на автозаправці «Яркон» з’явилася уточнена інформація: до лікарні з термічними опіками були доставлені двоє людей – житель м. Києва, 1972 р.н., та житель Черкаської області, 1962 р.н., вогнем знищено конструкцію АЗС та 4 автомобілі, які знаходились на її території.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція міськрада АЗС суд земля вул.Східна  
Матеріали по темі