Суспільство

З початку року до центрів зайнятості Житомирської області звернулося більше 1200 учасників АТО, роботу знайшли кожному п’ятому

30 October 2019, 09:51

Станом на 1 жовтня 2019 року статус безробітного у Житомирській області мали 520 осіб з числа учасників антитерористичної операції (операції об’єднаних сил), з яких 473 – отримували допомогу по безробіттю. Середній розмір допомоги по безробіттю становив 5722 грн, що на 30% більше, ніж торік на цю дату.

Про це 29 жовтня Житомир.info повідомив відділ інформаційної роботи Житомирського обласного центру зайнятості.

«Загалом упродовж 9 місяців 2019 року послугами державної служби зайнятості в області скористався 1221 військовослужбовець, який захищав кордони нашої країни, з них 177 – мали інвалідність. Більшість демобілізованих бійців, зареєстрованих у державній службі зайнятості, – віком до 35 років (55% загальної чисельності), кожен третій – від 35 до 45 років, 14% – старше 45 років. 42% колишніх воїнів, які стали безробітними, мають вищу освіту, 35% – професійно-технічну, а 23% – початкову та середню», – йдеться у повідомленні.

Отримали роботу з початку року 264 учасники АТО, або кожен п’ятий серед зареєстрованих безробітних.

У центрі зайнятості зазначають, що основною проблемою у працевлаштуванні атовців є відсутність в області вільних робочих місць із пропонованою зарплатою, що була б не нижче рівня грошового забезпечення військовослужбовця. Серед перешкод також – обмаль робочих місць або навіть відсутність роботодавців у сільській місцевості, невідповідність професійного складу шукачів роботи наявним вакансіям та психологічний стан військовослужбовців, що не дає можливості швидко соціалізуватися у мирному суспільстві.

52 учасники АТО (ООС) проходили професійне навчання за сприяння служби зайнятості з метою наступного працевлаштування, а 35 – були зайняті на громадських та інших роботах тимчасового характеру.

«Один із ефективних способів соціальної адаптації людей після демобілізації – зайняття підприємницькою діяльністю. Служба зайнятості активно сприяє ініціативним безробітним у її започаткуванні, організовуючи відповідне навчання та виплачуючи належну суму допомоги з безробіття одноразово. Цьогоріч за 9 місяців 14 безробітних з числа військовослужбовців стали підприємцями. Середній розмір допомоги по безробіттю, виплаченої одноразово для однієї особи з числа учасників АТО (ООС), становив близько 40 000 грн», – розповідають у центрі зайнятості.

Найбільш поширені види підприємницької діяльності серед учасників АТО – надання послуг мобільного харчування, надання послуг з перевезення, виробництво виробів з паперу та картону, розведення великої рогатої худоби молочних порід, роздрібна торгівля продуктами харчування, переробка та консервування фруктів і овочів, ремонт меблів і домашнього начиння.

Як повідомляв Житомир.info, упродовж січня-липня 2019 року за сприяння служби зайнятості в Житомирській області зареєструвалися як підприємці 18 безробітних. На відкриття бізнесу безробітним виплатили загалом 754 тис. грн.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: центр зайнятості ЦЗ ОТГ вакансія безробіття безробітний АТОвець  
Матеріали по темі