Місто

У мерії розповіли про переселенців, які не хочуть виїжджати з готелю «Житомир»

30 October 2019, 15:11

Готель «Житомир» станом на 30 жовтня ще не передали новому власнику через сім’ї, які не хочуть звідти з’їжджати.

Детальніше про ситуацію Житомир.info розповіла директорка департаменту соціальної політики Житомирської міської ради Вікторія Краснопір. За її словами, родинам пропонували кілька варіантів житла, однак вони відмовилися.


«З цими родинами досить складно домовитись, вони перебувають в складному психологічному стані. Це пов'язано з тим, що вони мають у своєму складі людей з обмеженими можливостями, похилого віку. Постійно нові гарантії потрібні людям: скільки вони там будуть жити, на яких умовах, хто буде сплачувати житлово-комунальні послуги, чи буде у них соціальне житло, чи зможуть вони там жити до закінчення військових дій на Сході. Ті питання, на які ми даємо відповідь, але не можемо гарантувати, коли закінчаться військові дії на Сході. Сьогодні ми зустрічалися з однією із сімей, маємо до кінця дня отримати відповідь і далі будемо думати, адже у нас залишаться одна родина, для якої ми також постійно підшуковуємо варіанти», - каже директорка департаменту соціальної політики Житомирської міської ради Вікторія Краснопір.

Вікторія Краснопір уточнює: міська рада повністю компенсує витрати за оренду житла.

«Цей момент повністю покриває, крім вартості житлово-комунальних послуг. Однак тут існує конкретна державна виплата, яка виплачується переселенцям, тому витрат з їхньої власної кишені, тих родин, які мешкали в готелі і є незахищені, немає», - говорить Вікторія Краснопір.

З іншими сім'ями, які раніше мешкали в готелі Житомирі проблем немає: більшість вже проживає у нових помешканнях, які їм знайшла міська рада. Були й ті, хто шукав житло самостійно.

«Частково сім'ї вже орендували житло і там проживають. Декілька днів приходила родина, яка складається з двох пенсіонерів, осіб з інвалідністю, які з перших днів собі винайняли житло і не чекали незрозуміло чого. Є родини, в складі яких є працездатні люди, і вони написали заяву, що вони просять виплатити їм кошти й залишити питання для самостійного вирішення. Є учасник бойових дій, внутрішньо переміщена особа, яка отримав грошову компенсацію на придбання житла», - додає Вікторія Краснопір.

Наостанок директорка повідомила, що вже в середині листопада Житомир може отримати співфінансування з державного бюджету на купівлю житла, де проживатимуть найбільш незахищені переселенці.

«Вчора я сама зв'язалася з Міністерством з питань тимчасово окупованих територій, і мені гарантували, що наша заява погоджена, і зараз триває формальний процес, коли отримуються підписи міністерств на підготовленому проєкті розпорядження Кабінету міністрів України. Ми чекаємо, що в середині листопада ми ці кошти маємо отримати і якнайшвидше, адже процедура відбувається без тендерних закупівель. Ми купуємо житло, відповідно до рейтингових балів будемо переселяти туди родини незахищених переселенців», - розповідає Вікторія Краснопір.

Нагадаємо, місто має сплатити неустойку новому власнику готелю «Житомир», бо в ньому досі проживає дві родини переселенців.

Як повідомляв Житомир.info, 6 червня 2019 року на позачерговій сесії міськради депутати одноголосно дозволили «Фаворит Компані» за 60 мільйонів викупити готель «Житомир». На сесії міської ради 24 липня 2019 року для переселення людей з готелю «Житомир» з міського бюджету виділили компенсацію в розмірі 825 тис. грн за оренду житла та разову допомогу на проживання в гуртожитку.

7 серпня 2019 року виконавчий комітет погодив зміни до міської програми соціального захисту населення, аби створити у Житомирі фонд житла для внутрішньо переміщених осіб. Завдяки цьому рішенню найбільш незахищені категорії переселенців за деякий час зможуть безкоштовно отримати квартири.

Нагадаємо, у 2017 році Житомирський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти отримав «золото» за інновації та сучасність.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 19 вересня 2019 року заступник міського голови Дмитро Ткачук не написав заяву на звільнення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: готель "Житомир" переселенець  
Матеріали по темі