Місто

Через три місяці жителі Житомирської області не зможуть користуватися вуличними таксофонами

1 November 2019, 14:01

З лютого 2020 року «Укртелеком» припинить надавати послуги таксофонного зв’язку через низький попит і збитковість.

Про це 31 жовтня повідомила прес-служба Укртелекому.

«Розвиток різних каналів комунікацій призвів до зменшення попиту на колись затребувані послуги таксофонів. Якщо, наприклад, у 2017 році щомісяця було близько 900 тисяч хвилин розмов за допомогою таксофонів, то вже у 2019 році — менше 380 тисяч хвилин», — інформує оператор.

За даними держкомпанії, нині мережа налічує близько 4,8 тисячі таксофонів по Україні, практично всі вони розміщені в містах. У середньому щодня з одного таксофона відбувається лише близько 2,5 хвилин розмов.

В «Укртелекомі» зазначають, що обладнання, яке використовується на таксофонній мережі, фізично і морально застаріле і взагалі не виробляється в Україні, що спричиняє труднощі з його експлуатацією. За даними оператора, протягом років послуга таксофонії є збитковою. Крім того, останнім часом структури та організації неодноразово зверталися до компанії щодо сплати орендної плати за розміщення таксофонів.

«Враховуючи це, Укртелеком прийняв рішення про припинення з 1 лютого 2020 року надання послуг фіксованого телефонного зв’язку, які надаються з таксофонів», — резюмує оператор.

Станом на серпень 2018 року в Житомирській області залишилося близько 70 таксофонів, більшість з них – в Житомирі, — відповіли Житомир.info на серпневий інформаційний запит.

«Мешканці Житомирської області користуються таксофонами. Щомісяця здійснюється близько 5 тисяч дзвінків. Наприклад, у червні було 3,7 тисячі місцевих розмов та 1,1 тисячі міжміських дзвінків. Також телефонують на номери 0 800 – це, як правило лінії підтримки, контакт-центри (0 800) – безкоштовні номери зі всіх українських операторів). Послуги таксофонів — це соціальна послуга. Для цього не потрібно карток, у продажу їх немає», - зазначається у відповіді пресслужби компанії «Укртелеком».

Протягом вересня-жовтня 2019 фотокореспондент Житомир.info намагалася знайти на вулицях Житомира таксофонні апарати, однак їх залишилося одиниці. За деякими адресами, актуальними в 2015 році, від таксофонів залишилися обриси на стінах. Адреси розміщення апаратів у пресслужбі «Укртелекому» не вказують, побоюючись дій розкрадачів. У центрі міста вдалося зафіксувати діючий таксофонний апарат на будівлі Житомирського автодорожнього коледжу (Велика Бердичівська) та «мокре місце» від такого ж на Покровській, 20.

Нагадаємо, у 2015 році статистики повідомляли про 93 діючих таксофонних апарати в Житомирській області, в Житомирі їх нараховувалося 43.

Жовтневе опитування 2019 року щодо того, якими телефонами користуються житомиряни поважного віку та навіщо їм смартфони, дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: таксофон телефон Укртелеком  
Матеріали по темі