Влада

Влада Житомира вже може готувати вимоги про демонтаж огорож, які перекривають доступ до річки

1 November 2019, 15:53

Верховна рада 29 жовтня 2019 року ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об'єктів для загального водокористування».

На парламентському сайті зазначено, що за законопроєкт №0869, який був поданий нардепами минулого скликання, у другому читанні та в цілому проголосували 314 народних обранців.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через три місяці з дня набрання ним чинності.

«Внесеними змінами забороняється обмеження права загального водокористування у зв’язку з наданням прибережних захисних смуг (пляжних зон) в користування юридичним або фізичним особам; розширюється положення Водного та Земельного кодексів щодо забезпечення безперешкодного і безоплатного доступу до узбережжя річок, водойм та островів для загального водокористування; вводиться положення про те, що перешкоджання такому доступу є підставою для припинення права користування землями прибережних захисних смуг. Законом забороняється у прибережних захисних смугах влаштування огорож або інших конструкцій, що перешкоджають доступу громадян до берегів річок, водойм та островів, крім випадків, передбачених законом. Такі огорожі або інші конструкції демонтуються їхніми власниками протягом десяти днів після одержання письмової вимоги місцевої державної адміністрації чи виконавчого органу сільської, селищної чи міської ради. У разі невиконання такої вимоги зазначені огорожі або інші конструкції демонтуються за рішеннями місцевої державної адміністрації чи виконавчого органу сільської, селищної чи міської ради. Видатки відповідного місцевого бюджету, пов’язані з демонтажем зазначених огорож або інших конструкцій, відшкодовуються їхніми власниками», - інформує пресслужба Верховної ради.

У разі якщо неможливо встановити власника огорожі або інших конструкцій чи особу, за рішенням якої вони були встановлені, оплата робіт, пов’язаних із демонтажем, покладається на особу, у користуванні якої перебуває земельна ділянка, на якій встановлена огорожа або інші конструкції.

Також законом доповнено статтю 60 Кодексу України про адміністративні правопорушення частинами другою та третьою такого змісту:

«Обмеження у будь-який спосіб безперешкодного або безоплатного доступу громадян до узбережжя морів, морських заток, лиманів та островів у внутрішніх морських водах у межах пляжної зони, а також до берегів річок, водойм та островів для загального водокористування, крім випадків, передбачених законом, -

тягне за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від чотирьохсот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною другою цієї статті, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від чотирьохсот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від семисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Нагадаємо, біля підвісного мосту у житомирському парку ім.Гагаріна колишній начальник управління ДАІ УМВС в Житомирській області Володимир Недільський має будинок, який розміщений на березі річки Тетерів, має пірс та огорожу, що закриває доступ до прибережної смуги.

Як повідомляв Житомир.info, в 2017 році у Житомирській міськраді розробляли макет велодоріжки по березі річки Тетерів, від парку до гідропарку, але рівній доріжці заважав «приватизований» шматок берега.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР закон річка берег водойма  
Матеріали по темі