Влада

Мер Житомира анонсує фінансово важкий 2020 рік та закликає переглянути «чесний тариф» Гройсмана

1 November 2019, 17:25

2020 рік буде дуже важким фінансово для Житомира у порівнянні з 2019-м.

Про це 1 листопада заявив мер Житомира Сергій Сухомлин.

«На плечі місцевих бюджетів планують перекласти ще більше витрат. Раніше нам віддали «на утримання» заклади профтехосвіти, зарплатню медиків і педагогів. Хоч було складно, але ми якось витягували. У проєкті держбюджету на 2020 рік планується забрати з місцевого на державний рівень кошти від акцизного податку на пальне. Для міста це – 40 млн грн. Але і це не кінець. У червні Уряд Володимира Гройсмана схвалив постанову №560, яка встановлює граничний тариф на теплопостачання для населення у розмірі 1400 грн/Гкал (за наявності приладів обліку) та 35,21 грн (з ПДВ) за 1 кв м (без приладів обліку). Середньозважений економічно обґрунтований тариф по Україні станом на 1 травня 2019 року складає 1807 грн/Гкал. Тобто, різницю мають компенсувати з місцевих бюджетів. Мова йде про 7 млрд грн!», - наголошує мер.

Він зауважує, що у Житомирі один із найнижчих тарифів на теплопостачання з-поміж обласних центрів – 1636,96 грн/Гкал. Різниця менша, ніж по Україні. Але з міського бюджету доведеться додатково виділити більш ніж 70 млн грн.

«Місто фактично залишається без бюджету розвитку. Потрібно буде обирати: нова школа, капітальний ремонт дороги чи зарплати медиків і вчителів... Про реконструкцію скверів, парків і стадіонів мова взагалі не йде. Як міський голова звертаюся до прем’єр-міністра України Олексія Гончарука і урядовців з проханням переглянути постанову №560, яка просто знищить бюджети українських муніципалітетів. Переконаний, мене підтримають і решта колег-мерів», - пише Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, 24 жовтня у програмі «Діалоги» на Житомир.info голова бюджетної комісії Юрій Мойсеєв розповідав про основні джерела наповнення міського бюджету, яким може бути бюджет міста наступного року, на що Житомир витрачає найбільше коштів платників податків та на який бюджет розвитку можна розраховувати в 2020 році.

Як повідомляв Житомир.info, на початку липня 2019 року Кабінет міністрів в рамках ініціативи встановлення справедливих цін на тепло і гарячу воду відкрив реєстр власників теплокомуненерго по всій країні і анонсував початок масових перевірок формування тарифів на місцях.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Сухомлин бюджет КМУ тариф  
Матеріали по темі