Місто

​Чи дотримуються у Житомирі архітектурно-художньої концепції. Коментар директора департаменту містобудування

4 November 2019, 19:12

Ще у 2016 році у Житомирі затвердили архітектурно-художню концепцію зовнішнього вигляду вулиць і територій міста Житомира. Але й досі у містян виникають нарікання стосовно вигляду фасадів та вітрин магазинів. Кольорові літери, заклеєні рекламою вікна та відсутність цілісного сприйняття будівлі такий вигляд сьогодні має наше місто.

У департаменті містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради роз'яснили, що варто враховувати підприємцям при розміщенні реклами та інформаційних стендів.

«Концепція в основних моментах передбачає: не заклеювати вікна, не заклеювати фасади, розміщувати рекламні та інформаційні вивіски на фризах під тональність фасадів. Цілісне сприйняття всієї будівлі має бути в одних тонах, а саме у концепції зазначено: спокійні, пастельні відтінки. Тобто, якщо будівля світло-бежевого кольору, а орендар зробив приміщення ядуче зеленого», - розповідає директор департаменту містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради Ігор Блажиєвський.

Перед тим, як змінювати вигляд фасаду, підприємці мають обов'язково це погодити з місцевим органом архітектури.


«Якщо у певного об’єкта господарювання виникло на меті зробити опорядження фасаду, перепрофілювання свого майна, або якщо суб’єкт взяв у оренду майно і хоче там зробити магазин, кафе і змінити функціональне призначення, то там (в архітектурно-художній концепції) все чітко прописано. Необхідно повідомити через центр надання адміністративних послуг, що збирається зробити опорядження фасаду, прикласти до повідомлення паспорт опорядження фасаду і ми як місцевий орган архітектури та робочий орган реклами розглядаємо і погоджуємо цей паспорт відповідно до концепції», - говорить директор департаменту містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради Ігор Блажиєвський.

Контролює вигляд фасадів та вітрин - Муніципальна інспекція. За порушення архітектурно-художньої концепції - штраф.

«У нас уповноваженим органом є КП «Інспекція з благоустрою», а пізніше до контролюючого процесу доєдналася «Муніципальна інспекція», яка досить вдало працює. Вони весь час перевіряють, по місту їздять, у них зонально закріплена територія міста. Вони весь час приносять інформацію, у кого є дозвіл на інформаційні, рекламні вивіски, а у кого відсутній, виписують приписи, штрафні санкції накладають. Якщо не помиляюсь, 1800 грн - це, якщо суб’єкт порушив художню концепцію, повісив інформаційні або рекламні вивіски без погодження того з місцевим органом архітектури», - зазначає Ігор Блажиєвський.

У департаменті навели приклади магазинів, які порушили концепцію.

«Останнім неприємним випадком став магазин «Мінчанка» на площі Перемоги. Можу зазначити, що ні рекламні, ні інформаційні вивіски вони не погоджували, до нас не зверталися, також не зверталися з паспортом опорядження фасаду. Відповідно до архітектурно-художньої концепції вони зобов’язані були розробити паспорт опорядження та прийти до нас погодити. Якщо вони це зробили би, то такого страхіття на одній з центральних площ не було би», - розповідає директор департаменту містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради Ігор Блажиєвський.

Згадав Ігор Блажиєвський і про лотереї.

«Як ми бачимо заклеєні вікна, фасади - відповідно вони до нас не приходити погоджувати ні паспорти порядження фасадів, ні рекламні, інформаційні вивіски, на жаль. З ними працює Муніципальна інспекція й Інспекція з благоустрою. Тому що лише інспекція має повноваження прийти та показати посвідчення та вимагати дозвільні документи», - говорить директор департаменту містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради Ігор Блажиєвський.

Для того, аби більшість дотримувалася концепції, а місто позбавилося від надмірної реклами, на думку директор департаменту містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради Ігор Блажиєвський, Житомиру потрібно ще кілька років.

«Звичайно, хотілося, щоб це було швидше, але я думаю років п’ять», - ділиться Ігор Блажиєвський.

Як повідомляв Житомир.info, 31 жовтня під час чергової сесії депутат Житомирської міської ради Геннадій Махорін висловив обурення фасадом нещодавно відкритого на майдані Перемоги магазину білоруських солодощів, а міський голова розділив його обурення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Блажиєвський архітектурно-художня концепція фасад реклама  
Матеріали по темі