Фоторепортаж

Ковані паркани, ліхтарі й ґрати на житомирських вулицях. Фоторепортаж

7 November 2019, 16:44

В лютому 2019 року ми розповідали про ліпнину на будівлях Житомира у вигляді квітів, колосків та птахів. 7 листопада фотограф Житомир.info звернула увагу на ковані елементи в архітектурі міста, якими прикрашають будинки, ворота, огорожі, балкони, козирки, ліхтарі, поручні та рекламні вивіски.

Можливо, вони не такі вишукані, як у Києві чи у Львові, проте варті уваги. Різноманітні абстракції та рослинні елементи можна зустріти як на культових та історичних спорудах, так і в найнеочікуваніших місцях. Подекуди ковані елементи та шпилі парканів зігнуті під дією невідомої, однак немалої сили.

Вікіпедія пояснює значення терміну «кування»: це спосіб або технологічний процес обробки металів тиском місцевого прикладання деформуючих навантажень з використанням універсального підкладного інструменту (молот, прес) або бойків.

Нагадаємо, у грудні 2012 року на пішохідній Михайлівській у Житомирі почали встановлювати ковану алею з лавочками та безкоштовним Wi-Fi – подарунок від компанії «Київстар».

Про житомирського коваля Ігоря Забродського, юриста за освітою, дивіться в сюжеті. Фотопідбірку кованих і не тільки криниць у Житомирській області можна переглянути тут. Старовинні балкони з кованими елементами у 2017 році – тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ковка коваль  
Матеріали по темі