Влада

Суд зупинив рішення сесії Житомирської міськради щодо скасування містобудівних умов для АЗС на Незалежності, а поліція проводить розслідування

12 November 2019, 12:57

Житомирський окружний адміністративний суд задовольнив позов ТОВ «ЮПІДЖІ», що будує заправку на проспекті Незалежності, 29, стосовно зупинення одного з пунктів рішення 56-ї сесії міської ради, яким передбачено скасування містобудівних умов для зведення АЗС.

Про це йдеться в ухвалі суду від 7 листопада 2019 року, яка оприлюднена 11 листопада.

«05.11.2019 до Житомирського окружного адміністративного суду надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю «ЮПІДЖІ» про забезпечення позову, в якій заявник просить вжити заходи забезпечення позову шляхом зупинення дії п.3 Рішення Житомирської міської ради (56-ї сесії сьомого скликання) №1616 від 31.10.2019, в якому вказано про скасування містобудівних умов та обмежень для проєктування об’єкта будівництва «Будівництво АЗК з пунктом сервісного обслуговування населення, адміністративними приміщеннями, АГЗП та автомийки», затверджених наказом департаменту містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради від 08.08.2017 №52/17 зі змінами, внесеними наказом від 18.09.2019 №123/19 до прийняття рішення по справі за відповідною позовною заявою заявника про визнання протиправним та скасування вищевказаного рішення у відповідній частині», – йдеться у матеріалах суду.

Позовну заяву компанії «ЮПІДЖІ» адміністративний суд задовольнив.

«Задовольнити заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «ЮПІДЖІ» про забезпечення позову. Вжити заходи забезпечення позову шляхом зупинення дії пункту 3 рішення Житомирської міської ради (56-ї сесії сьомого скликання) №1616 від 31.10.2019, в якому вказано про скасування містобудівних умов та обмежень для проєктування об’єкта будівництва «Будівництво АЗК з пунктом сервісного обслуговування населення, адміністративними приміщеннями, АГЗП та автомийки», затверджених наказом департаменту містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради від 08.08.2017 №52/17 зі змінами, внесеними наказом від 18.09.2019 №123/19», – йдеться в ухвалі.

Зазначено, що «ухвала суду набирає законної сили негайно після її проголошення та може бути оскаржена до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом п’ятнадцяти днів з дня її проголошення (…). Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи. Ухвала про забезпечення позову підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження».

4 листопада 2019 року в Єдиному державному реєстрі судових рішень була оприлюднена ухвала Богунського районного суду м. Житомира від 28 жовтня 2019 року щодо розслідування стосовно законності зведення заправки на проспекті Незалежності.

Зазначено, що до Житомирського ВП ГУНП в Житомирській області надійшла заява депутата обласної ради з приводу того, що на проспекті Незалежності, 29, будується автозаправна станція з порушенням будівельних норм та правил безпеки.

«У своїй заяві ОСОБА_1 зазначає, що земельна ділянка за адресою: м. Житомир, проспект Незалежності, 29, знаходиться поблизу дитячого майданчику, що є безпосереднім порушенням будівельних норм та правил безпеки. Так, під час проведення процедури громадських слухань в 01.12.2014 для подальшого виготовлення містобудівної документації, а саме: плану територій за адресою: м. Житомир, проспект Незалежності, 29, були порушені права мешканців мікрорайону за місцем проведення будівництва, а також звіт про проведення таких громадських слухань відсутній на сайті міської ради, що є порушенням Постанови КМУ № 555 від 25.05.2011, а також ст. 21 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», – йдеться у матеріалах суду.

Також зазначається, що було встановлено, що «земельна ділянка виділялася та продавалася з аукціону не під будівництво АЗС, а під вже готовий проєкт разом із містобудівними умовами та обмеженнями щодо можливості будівництва в межах земельної ділянки».

Скріншоти з матеріалів суду

«Єдиним способом перевірити законність зведення АГЗП та автомийки усупереч вимогам погоджень при виділенні земельної ділянки, є проведення комплексної експертизи проєкту будівництва, що можливе лише при проведенні досудового розслідування», – йдеться в ухвалі.

Тож суд постановив надати прокурорам, слідчому та іншим особам, які будуть проводити слідчі дії за їхнім дорученням, тимчасовий доступ до речей і документів щодо будівництва АЗС.

Строк дії ухвали – до 28.11.2019 року. Оскарженню ухвала не підлягає.

Скріншот з матеріалів суду

Нагадаємо, 31 жовтня 2019 кілька десятків людей прийшли на сесію міської ради з плакатами та обуренням щодо забудов у Житомирі. Тоді депутати проголосували за скасування містобудівних умов по даній ділянці та направили звернення до забудовника.

Як повідомляв Житомир.info, протести проти будівництва АЗС на проспекті Незалежності, 29 тривають ще з 2017 року. Так, 23 серпня 2017 житомиряни перекрили проспект Незалежності, протестуючи проти заправки біля своїх будинків. Жителі мікрорайону «Міськмолзавод» з плакатами приходили на позачергову сесію міської ради 29 серпня того ж року, і мер Сергій Сухомлин пообіцяв зустрітися з ініціативною групою і розібратися в законності будівництва АЗС. 31 серпня 2017 року близько сотні людей на знак протесту проти будівництва перекрили проспект Незалежності, безперервно рухаючись двома пішохідними переходами.

Законність будівництва заправки мала перевірити місцева прокуратура, до якої за допомогою звернулись обурені мешканці прилеглого мікрорайону. У міській раді тоді створили робочу групу щодо цього будівництва, проте вже у вересні 2017 вона припинила свою роботу, бо громада подала до суду.

22 жовтня 2019 року, рівно через місяць після попереднього перекриття, кілька десятків людей вийшли на проспект Незалежності. Вони ходили по пішохідному переходу з плакатами та дитячими візками, виступаючи проти будівництва заправки.

28 жовтня 2019 противники будівництва АЗС прийшли до начальника управління ДАБІ Житомирської області Сергія Сербіна. Людям дали відповідь на усний запит щодо екологічності будівництва АЗС.

11 листопада 2019 року на проспекті Незалежності в Житомирі кілька людей перекривали дорогу на знак протесту проти будівництва заправки. Під час акції стався конфлікт між жителями прилеглих будинків та групою молодиків, які представились працівниками охоронної фірми.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: АЗС заправка проспект Незалежності суд ухвала  
Матеріали по темі