Події

Офтальмолог обласної лікарні, з вини якого у ДТП загинули двоє людей, отримав умовний термін

13 November 2019, 16:28

Водія автомобіля Mercedes-Benz, який у травні 2019 року спричинив смертельну дорожньо-транспортну пригоду в селі Станишівка Житомирського району, суд визнав винним у злочині, передбаченому ч.3 ст. 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України, але призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі умовно.

Про це йдеться у вироку Житомирського районного суду, оприлюдненому в Єдиному державному реєстрі судових рішень 7 листопада 2019 року.

У матеріалах суду зазначено, що обвинувачений – уродженець сирійського міста Хасака, громадянин Сирійської Арабської Республіки, працює лікарем-офтальмологом КУ «Обласна клінічна лікарня імені О.Ф. Гербачевського».

У вироку наведені деталі обставин ДТП: «п`ятого травня 2019 року близько 14 год. 54 хв. обвинувачений ОСОБА_1, керуючи технічно-справним автомобілем «Мерседес Бенц МЛ 320» (…) та рухаючись на 7 км. + 620 м. автодороги «Житомир-Сквира» у с. Станишівка, Житомирського району, порушуючи вимоги п.п. 1.5, 2.3 (б), 2.3 (д), 12.3, 12.4, 12.9(б), 13.1 Правил дорожнього руху України, рухаючись у зазначеному населеному пункті із перевищенням допустимої швидкості, проявив неуважність до дорожньої обстановки та її зміни, створивши небезпеку для дорожнього руху, що загрожувала життю та здоров`ю громадян, при виникненні небезпеки для руху, яку обвинувачений спроможний був виявити, останній не дотримався безпечної дистанції та інтервалу, не вжив негайних заходів для зменшення швидкості аж до зупинки транспортного засобу, а натомість продовжив рух та передньою правою частиною керованого ним транспортного засобу зіткнувся із задньою лівою частиною автомобіля «ВАЗ-21063» (…), який рухався попереду у попутному напрямку та мав намір повернути ліворуч».

Від зіткнення з ВАЗом Mercedes виїхав на смугу зустрічного руху, де зіштовхнувся із автомобілем Toyota Camry. Внаслідок зіткнення водій Toyota отримав численні тяжкі травми, від яких загинув на місці пригоди. У ДТП загинула ще одна людина, а четверо осіб отримали травми: одна – тяжкі тілесні ушкодження, троє – середньої тяжкості.

«Під час судового розгляду справи обвинувачений винним себе у вчиненні інкримінованого злочину визнав повністю, фактичні обставини справи не оспорював, щиро розкаявся у вчиненому та вибачився перед потерпілими», – йдеться у вироку.

У мотивах призначення покарання зазначено, що обвинувачений має «міцні соціальні зв’язки», а потерпілі просили не позбавляти його волі.

«Призначаючи покарання, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, який є тяжким злочином, особу винного, який має міцні соціальні зв`язки, працевлаштований, виключно позитивно характеризується як за місцем проживання, так і за місцем роботи, вперше притягується до кримінальної відповідальності, має на утриманні двох неповнолітніх дітей, повністю добровільно відшкодував потерпілим завдану злочином шкоду, що доводиться відповідними розписками останніх та вибачився перед ними у суді, думку потерпілих, які не наполягали на призначенні обвинуваченому суворого покарання та просили не позбавляти його волі, а також сукупність пом`якшуючих та відсутність обтяжуючих покарання обставин», – йдеться у матеріалах суду.

Тож суд дійшов висновку, що обвинуваченому слід призначити покарання у виді позбавлення волі із позбавленням права керування транспортними засобами. Водночас, суд вирішив, що «звільнення його від відбування реального покарання з випробуванням, принесе більше користі суспільству, аніж ув`язнення».

«Разом з тим, беручи до уваги особу обвинуваченого, його виключно позитивну характеристику (...), наявність міцних соціальних зв`язків, а саме роботи, двох неповнолітніх дітей та хворої дружини на утриманні, здійснення обвинуваченим ОСОБА_1 суспільно-корисної праці на посаді лікаря-офтальмолога в КУ «Обласна клінічна лікарня імені О.Ф. Гербачевського», відсутність обставин, що обтяжують покарання, сукупність пом`якшуючих покарання обставин, (…), а також виконуючи вимоги ст. 50 КК України, у відповідності до якої мета покарання полягає не лише у карі, а й у виправленні засуджених та виходячи із принципу гуманізму, суд вважає, що ОСОБА_1 можливо звільнити від відбування основного покарання з випробуванням у відповідності до ст. 75 КК України. З урахуванням вищевикладеного, суд вважає, що перебування обвинуваченого ОСОБА_1 на волі внаслідок звільнення його від відбування реального покарання з випробуванням, принесе більше користі суспільству, аніж ув`язнення обвинуваченого, оскільки останній матиме змогу і надалі займатися своєю лікарською практикою», – зазначається у вироку.

Відповідно до ухвали, водія Mercedes суд визнав винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 286 КК України та призначити йому покарання у виді 5 (п`яти) років позбавлення волі із позбавленням права керування транспортними засобами строком на 2 (два) роки. Але на підставі ст.ст. 75, 76 КК України, суд вирішив «звільнити його від відбування призначеного основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, якщо він протягом іспитового строку – 3 (три) роки – не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки, а саме буде періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти даний орган про зміну свого місця проживання, роботи або навчання».

Як повідомляв Житомир.info, 5 травня 2019 року на автодорозі Житомир – Сквира – Ставище, у селі Станишівка Житомирського району, сталася дорожньо-транспортна пригода за участі трьох автомобілів. «Водій автомобіля Mercedes-Benz, 49-річний житомирянин, рухаючись у напрямку м. Києва, не врахував дорожню обстановку та здійснив зіткнення з автомобілем ВАЗ- 2106 під керуванням 69-річного киянина, який зупинився в крайній лівій смузі для виконання маневру повороту ліворуч і надавав перевагу у русі зустрічним транспортним засобам. Унаслідок цього один з автомобілів опинився на смузі зустрічного руху, де сталося зіткнення з Toyota Camry, за кермом якої перебував 45-річний житель обласного центру. Від отриманих травм він загинув на місці пригоди. До лікарні з травмами різного ступеня тяжкості були госпіталізовані обидва водії та п’ятеро пасажирів: троє - з Toyota Camry та подружжя з ВАЗ- 2106. Згодом у лікарні один з них, чоловік, 1946 р.н., помер», – йшлося у повідомленні поліції.

Відео з місця подвійної дорожньо-транспортної пригоди, що сталася у селі Станишівка Житомирського району, дивіться тут

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ДТП аварія вирок суду  
Матеріали по темі