Місто

​Чи готові дитячі садочки Житомира прати дитячу білизну в громадській пральні

14 November 2019, 18:12

У великих промислових пральних машинах зі спеціальним обладнанням для сушіння та прасування - так перуть дитячу білизну. Щоправда, не в Житомирі, а в Маріуполі Донецької області.

Про створення схожої пральні у Житомирі почали говорити ще в червні 2018 року. На Донеччині велика пральня має комунальну форму власності, у Житомирі хочуть зробити подібну, використовуючи форму державно-приватного партнерства.

Розробку цього проєкту розпочали ще півтора року тому. Директор КУ «Агенція розвитку міста» Борис Пахолюк пояснює: щоб впровадити проєкт такого державно-приватного партнерства, з бюджету міста не потрібно ані копійки.


«Проєкт створення громадської пральні є одним з із найбільш демонстраційних для того, щоб показати всій Україні, показати Житомиру, що проєкти створення інфраструктурного об’єкту і надання соціальної послуги чи надання будь-якої послуги може відбуватись коштом приватного партнера. Фактично, в реалізацію цього проєкту місто не вкладає жодних фінансових ресурсів, а робить це по моделі державно-приватного партнерства. Всі інвестиції вкладаються приватним партнером, який вкладає свої кошти, свої зусилля і потім несе фактично власний ризик ефективності діяльності цього об’єкту і надання послуги. В нашому випадку — це прання дитячої білизни», - каже директор КУ «Агенція розвитку міста» Борис Пахолюк.

Щоб дізнатись думку педагогів та їх ставлення до можливості прати дитячу білизну у громадській пральні, ми вирушаємо до дитячого садочку №52. Нам охоче показують умови роботи: щодня кілька пральних машин працюють тут з ранку до вечора, а працівниці прасують чисті речі. Попри завантаженість, у садочку до можливості прати дитячу білизну в громадській пральні ставляться з обережністю і кажуть: по-перше, не зможуть контролювати якість прання та пральних засобів, а по-друге - в результаті цього в садочках доведеться скорочувати штат.

«Я бачу в цьому в першу чергу людей, які залишаються без роботи. В мене три працівники, одна з них пенсійного віку, а двоє ще мають допрацювати до пенсійного віку. Тому мене дуже хвилює їх майбутнє, їх працевлаштування, де вони будуть працювати. Я також не можу контролювати гігієну, санітарію цього процесу. Я несу відповідальність, несе відповідальність медична сестра. Як це все практично має бути — я цього не уявляю. Ми, звісно, можемо довіряти цим фахівцям, які будуть виконувати цю роботу, але відповідальність вони теж, звичайно, мають нести якусь», - вважає завідувачка ДНЗ №52 Людмила Федорчук.

В «Агенції розвитку міста» кажуть: впродовж кількох місяців вони постійно спілкуються із педагогами й дослухаються до їх думки.

«Ми знаємо про всі ці ризики, вони всі структуровані й описані в нашому договорі, який ми підготували між містом і партнером, який має бути визначений на умовах конкурсу. Ми можемо стверджувати, що, відповідно до цієї концепції, в тій частині об’єкту, де буде надаватись послуга прання білизни дошкільних навчальних закладів, не буде жодної іншої білизни, яка буде належати іншим суб’єктам господарювання, в тому числі лікувальним закладам чи будь-яким іншим», — каже Борис Пахолюк.

Навіть більше: представники міської влади можуть перевірити, як саме відбувається прання дитячої білизни.

«Те, що він (приватний партнер, - ред.) повинен виконати в частині своїх зобов’язань по договору ДПП, — це надати якісну послугу тільки по пранню білизни в ДНЗ. При цьому місто залишає за собою право в будь-який час прийти і перевірити, як він це робить, які миючі засоби він використовує, як працює персонал, як побудована система логістики. Усе це ми можемо перевірити, бо, по суті, місто є співвласником цього бізнесу. Тобто, місто надає частину приміщення, воно виступає співвласником і воно в будь-який час має доступ до цього приміщення та може прийти і подивитись. Усе це описується на рівні договору», - каже директор КУ «Агенція розвитку міста».

Про створення громадської пральні поки говорити зарано, однак у департаменті освіти кажуть: не готові ризикувати без гарантій, що дитячому здоров’ю нічого не загрожує.

«Для мене поки багато запитань. У другу чергу, є ризики. І ніхто не може відповісти на ці ризики. Всі говорять: а давайте спробуємо. А пробувати на здоров’ї дітей - це не та спроба, яка повинна бути. Чи повинна бути в місті загальна пральня? Так, повинна бути. Але ця пральня повинна бути для загального громадського користування», - каже заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

Нагадаємо, у червні 2018 члени виконкому підтримали ідею створення громадської пральні у Житомирі.

Як повідомляв Житомир.info, проєкт рішення виконавчого комітету «Про розробку техніко-економічного обґрунтування проєкту «Створення громадської пральні на базі комунального підприємства «Гагарінське» Житомирської міської ради» опублікували на сайті міськради 22 березня 2018 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Пахолюк пральня Гагарінське дитсадок  
Матеріали по темі