Економіка

В держбюджеті-2020 враховані 0,5 млрд грн доходів від видобутку бурштину, але закону ще немає, - голова Рахункової палати

20 November 2019, 12:12

Включення до державного бюджету на 2020 рік надходжень на основі ще не прийнятих законів про легалізацію грального бізнесу та регулювання видобутку бурштину створює ризики ненадходження відповідних доходів.

Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан в ефірі телеканалу «Рада» - повідомила 19 листопада пресслужба відомства.

«Ці надходження до бюджету поки що не підкріплені законодавчими актами. Я дуже хочу, щоб ми побачили реальні законодавчі акти. Сподіваюсь, що закони по гральному бізнесу і по бурштину будуть проголосовані, і ми будемо отримувати реальні надходження до бюджету. Як і в який спосіб – це буде регулюватися виключно на рівні законів», – наголосив він.

Відповідно до держбюджету–2020, уряд розраховує на надходження понад 4 млрд грн від грального бізнесу та 0,5 млрд грн від діяльності з видобутку бурштину.

Валерій Пацкан наголосив, що законопроєкти, які врегульовують діяльність у зазначених сферах, ще розглядаються у профільних комітетах.

«Рахункова палата, аналізуючи проєкти державних бюджетів, неодноразово наголошувала на необхідності дотримуватися норм Бюджетного і Податкового кодексів. Неприпустимо включати до бюджету додаткові надходження від ще неприйнятих законодавчих змін. Для дотримання збалансованості бюджетних показників на 2020 рік належало б прийняти відповідні законопроєкти до затвердження бюджету на наступний рік. Неприйняття цих законів або прийняття в іншій редакції посилює ризик ненадходження до державного бюджету відповідних доходів», – зауважив голова Рахункової палати.

Крім того, від приватизації очікується надходження 12 млрд грн до державного бюджету й Валерій Пацкан висловив сподівання, що наступного року, на відміну від попередніх, надходження до державного бюджету від приватизації будуть реальними, а не лише запланованими.

Нагадаємо, 8 жовтня 2019 року у Верховній раді був зареєстрований підготовлений Кабінетом міністрів проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину». 12 листопада він був ухвалений в першому читанні. Всі шість нардепів-мажоритарників від Житомирської області голосували «за».

Як повідомляв Житомир.info, народний депутат Дмитро Костюк, обраний у Новоград-Волинському одномандатному окрузі №65 від партії «Слуга народу», 30 жовтня 2019 року зареєстрував законопроєкт «Про видобуток бурштину-сирцю та тих корисних копалин, які економічно невигідно розробляти промисловими методами», але 12 листопада цей проєкт закону був відхилений, бо він «не відповідає принципу системності у регулюванні суспільних відносин».

Дивіться також репортаж наших журналістів з Олевського району про наслідки незаконного видобутку бурштину.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Рахункова палата бюджет бурштин  
Матеріали по темі