Економіка

Управління Житомирської ОДА знову обрало для ремонту дороги підрядника з Київської області з найдорожчою пропозицією

28 November 2019, 17:18

Управління дорожнього будівництва та інфраструктури Житомирської обласної державної адміністрації провело відкриті торги на капітальний ремонт дорожнього покриття вул.Житомирська в місті Бердичів. Очікувана вартість робіт – 10 млн 666 тис. 471 грн.

Про це йдеться в закупівлі, опублікованій на ресурсі ProZorro. Фінансування робіт здійснюється з коштів обласного бюджету. Роботи мають завершитися до 1 липня 2020 року.

Участь у відкритих торгах, які були оголошені 8 жовтня 2019 року, взяли п’ять фірм: ТДВ «Шляхове будівельне управління №35» з остаточною пропозицією у 6 млн 324 тис. 820 грн, ТОВ «Ак-Інвестбуд» - 6 млн 324 тис. 822 грн, ТОВ «Асфальт плюс» - 7 млн 500 тис. грн, ПП «Артембуд» - 8 млн, ТОВ «Бахмачгазбудсервіс» - 8 млн 533 тис. 168 грн.


Пропозицію ТДВ «Шляхове будівельне управління №35» відхилили через не наданий розрахунок, що підтверджує вартість оренди машино-години орендованої техніки, яка буде застосовуватися для виконання замовлення.

Зареєстроване ТДВ «Шляхове будівельне управління №35» у місті Житомир по вулиці Покровська, 203. Спеціалізується фірма на будівництві доріг і автострад, статутний капітал – 400 тис. грн. Кінцевим бенефіціарним власником фірми є Галина Миколаївна Кичкирук (60%), серед співвласників – колишній народний депутат Олександр Васильович Ревега (10%).

Пропозицію ПП «Ак-Інвестбуд» відхилили через ненадання упродовж одного робочого дня після завершення аукціону договірної ціни з усіма розрахунками.

Зареєстроване ПП «Ак-Інвестбуд» в Вінницькій області, Козятинському районі, селі Жежелів. Спеціалізується фірма на будівництві доріг та автострад, статутний капітал – 20 тис. грн. Кінцевим бенефіціарним власником фірми є Ашот Князевич Карапетян.

Пропозицію ТОВ «Асфальт плюс» відхилили через наданий відгук від замовника, що не завірений уповноваженою особою замовника.

Зареєстроване ТОВ «Асфальт плюс» в місті Житомир по вулиці Вітрука, 9. Спеціалізується фірма на будівництві доріг та автострад, статутний капітал – 5 тис. грн. Кінцевим бенефіціарним власником фірми є Размік Ванікович Петросян.

Пропозицію ПП «Артембуд» відхилили через невірно вираховану середньомісячну заробітну плату на 1 робітника в режимі повної зайнятості.

ПП «Артембуд» зареєстроване в Одеській області, Любашівському районі, смт Любашівка по вулиці Леніна, 89. Спеціалізується фірма на будівництві доріг і автострад, статутний капітал – 31 тис. грн. Кінцевим бенефіціарним власником є Айрапет Вардгесович Григорян.

19 листопада управління дорожнього будівництва та інфраструктури Житомирської ОДА опублікувало повідомлення про намір укласти договір з ТОВ «Бахмачгазбудсервіс», яке запропонувало найвищу ціну.



ТОВ «Бухмачгазбудсервіс» зареєстроване в Київській області, Києво-Святошинському районі, селі Петропавлівська Борщагівка по вулиці Черкаська, 26. Спеціалізується фірма на будівництві доріг та автострад, статутний капітал - 90 тис. грн. Кінцевими бенефіціарними власниками є Артак Бабкенович Сагателян та Наталія Григорівна Добролежа.

В оприлюдненій тендерній документації видно, що в ТОВ «Бахмачгазбудсервіс» як і в ТОВ «Асфальт плюс» наданий відгук від замовника не завірений уповноваженою особою. Однак, пропозицію ТОВ «Асфальт плюс» відхилили, а пропозицію ТОВ «Бахмачгазбудсервіс» ні.


Відгук, наданий ТОВ «Асфальт плюс»


Відгук, наданий ТОВ «Бахмачгазбудсервіс»


Завірений відгук, наданий ПП «Ак-Інвестбуд»

Експертка з публічних закупівель ГО «Центр «Ейдос» Ольга Зеленяк коментуючи Житомир.info закупівлю з капітального ремонту дорожнього покриття вулиці Житомирська в місті Бердичів зауважила, що в публічних закупівлях немає вагомих чи невагомих причин для відхилення: якщо є невідповідність тендерній документації – замовник зобов’язаний відхиляти. Є так звані формальні помилки, перелік яких замовник зазначає в тендерній документації й при виявленні таких помилок пропозиція не відхиляється.

«У даному випадку замовник порушив принцип недискримінації, не відхиливши учасника, пропозиція якого також не відповідала вимогам тендерної документації. На сьогодні замовник за такі дії не несе відповідальності. З квітня 2020 року запрацює нова редакція статті 164-14 КУпАП і таке порушення закону буде підставою для притягнення до адміністративної відповідальності», - пояснює експертка ГО «Центр «Ейдос» Ольга Зеленяк.

Прокоментувала закупівлю і юристка громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак. Вона запевняє, що відхилення тендерної пропозиції ТОВ «Ак-Інвестбуд» через «неподання/неповного подання розрахунку договірної ціни протягом одного робочого дня» є необґрунтованою.

«Законом про публічні закупівлі не передбачено подання для учасників-переможців інших документів, окрім як за ст. 17 (довідка про несудимість, довідка про відсутність заборгованості з податків). Вимога про подання розрахунку договірної ціни протягом одного робочого дня є необґрунтованою. Якщо учасники спробують оскаржити таке відхилення, то, ймовірно, зможуть довести незаконність таких рішень. Щодо незавіреного відгуку контрагента по аналогічному договору, то формально це є недотриманням вимог ТД. Однак, чи впливає це на зміст пропозиції? Схоже, що замовник дуже ретельно намагався відхиляти дешевші пропозиції. Однак, поки такі рішення про відхилення ніхто не оскаржить, то вони залишатимуться законними», - наголосила юристка Мирослава Примак.

21 листопада управління дорожнього будівництва та інфраструктури Житомирської ОДА вже підписало два договори з ТОВ «Бахмачгазбудсервіс» на капітальний ремонт дорожнього покриття вулиці Зоряна та вулиці Реготуна в місті Бердичеві, вартість договорів склала, відповідно, 1 млн 535 тис. 59 грн та 1 млн 534 тис. 267 грн.

Варто зазначити, що сумські правоохоронці 5 липня 2019 року відкрили кримінальне провадження щодо привласнення чи розтрати майна: в діях службових осіб САД у Сумській області та ТОВ «Бахмачгазбудсервіс» побачили ознаки складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 Кримінального кодексу України.

«Згідно витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань №42019201280000104 від 05.07.2019 року встановлено, що службові особи Служби автомобільних доріг у Сумській області та ТОВ «Бахмачгазбудсервіс», зловживаючи своїм службовим становищем, під час виконання робіт за договором про надання послуг № 40 ПС-МД/2610 від 17.08.2018 року, здійснили привласнення бюджетних коштів, виділених на поточний середній ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О191402 Зноб-Новгородське-Очкине-Кривоносівка-Каліївка (45233142-6-Ремонт доріг), у результаті чого обласному бюджету завдано збитки на суму близько 200 тис. грн», - про це йдеться у матеріалах суду.

Нагадаємо, цьогоріч, станом на 26 листопада, управління дорожнього будівництва та інфраструктури Житомирська ОДА підписало 23 договори з ремонту дорожнього покриття на загальну суму 235 млн 32 тис. 515 грн. Зокрема, з ПП «Автомагістраль» з Вишгородського району Київської області було підписано 14 договорів на загальну суму 127 млн 614 тис. 7 грн. У чотирьох тендерах, які були завершені в листопаді, вже після звільнення начальника управління Романа Крисюка, перемогу здобували фірми, які мали найвищу або одну з найвищих цінових пропозицій, дешевші пропозиції відхилялися. Детальний аналіз 23 тендерів читайте тут.

Як повідомляв Житомир.info, 26 вересня 2019 року новий голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко підписав розпорядження про ліквідацію управління дорожнього будівництва та інфраструктури і відділу енергетичного менеджменту шляхом приєднання до департаменту регіонального розвитку. Однак, після ліквідації управління дорожнього будівництва та інфраструктури продовжує підписувати договори з ремонту доріг по тендерах, які були оголошені ще до ліквідації управління. Начальник управління дорожнього будівництва та інфраструктури ОДА Роман Крисюк звільнився з посади 11 жовтня 2019 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ОДА тендер дорога Бердичів 
Матеріали по темі