Місто

Мер Житомира прокоментував лист перевізників, які збираються обмежити випуск автобусів, бо тариф на проїзд досі не підвищили

29 November 2019, 15:34

Шість перевізників, які обслуговують міські та приміські маршрути Житомира, 26 листопада направили лист меру Сергію Сухомлину з попередженням про обмеження випуску автобусів з 4 грудня 2019 року.

Перевізники заявляють, що суттєво оновили парк автобусів: з 2013 року купили близько 200 нових автобусів. Але впродовж останніх років «несуть значні матеріальні збитки», бо постійно збільшуються витрати на запчастини, паливно-мастильні матеріали, проведення ремонтів та податки. А діючий тариф у 5 грн, який був встановлений рішенням міськвиконкому від 24.11.2017 року, не відповідає собівартості перевезень.

«За плановими розрахунками тарифу середня вартість проїзду на міських автобусних маршрутах на сьогодні становить 7 грн 85 коп., а з 1 січня 2020 року становитиме близько 10-12 грн», - зазначають перевізники та просять привести діючий тариф до економічно обґрунтованого на позачерговому засіданні виконавчого комітету.

Нижче - лист перевізників, опублікований на сайті 1zt.ua



Мер Сергій Сухомлин 29 листопада прокоментував Житомир.info вимоги та погрози перевізників.

«Я вже неодноразово говорив, що ми будемо найближчим часом розглядати підвищення тарифів на проїзд в комунальному транспорті та в маршрутках приватних перевізників. Зараз йде підготовка нормативної документації і найближчим часом будемо розглядати це питання на засіданні виконавчого комітету. У понеділок чи вівторок (2 чи 3 грудня) я презентую повну інформацію по часу введення нового тарифу та по пільгах для житомирян», - повідомив Сергій Сухомлин.

Він також нагадав, що перевізники вже неодноразово погрожували обмежити випуск автобусів, але кожного разу вдавалося з ними домовлятися.

«Я можу сказати, що спроби припинити виїзд маршрутних автобусів вже були не один раз, і нам вдавалося знаходити спільну мову з перевізниками. Я думаю, що вони можуть зачекати ще якийсь час до моменту прийняття рішення», - сказав мер Житомира.

Сергій Сухомлин запевнив, що тариф для проїзду в маршрутках, який планують ухвалити, не відрізняється від тощо, що був оприлюднений в червні поточного року в проєкті рішення міськвиконкому: при оплаті готівкою – 7 грн; при оплаті в безготівковій формі (в тому числі «Карткою житомирянина») – 6 грн; у разі відсутності (несправності) валідатора – 3 грн.

Нагадаємо, 17 жовтня 2019 року в Житомирі відбулися треті громадські слухання щодо підвищення вартості проїзду у громадському транспорті та умов проведення конкурсів з перевезення пасажирів, але запропоновані проєкти рішень виконкому присутні не підтримали.

Як повідомляв Житомир.info, 6 серпня 2019 року відбулися перші громадські слухання, на яких представники Житомирської міської ради та громади обговорювали підвищення вартості проїзду на міських автобусних маршрутах та в електротранспорті. Після двох годин «вільного мікрофону» присутні все ж вирішили звернутись до виконавчого комітету з листом, в якому громада висловить свої зауваження та пропозиції й вимагатиме не підвищувати проїзд на засіданні, яке заплановане на 7 серпня. В результаті питання підвищення вартості проїзду з порядку денного виконкому зняли. 4 вересня проводили другі громадські слухання, але люди пішли з зали, тому що у голосуванні щодо спірних питань брали участь перевізники.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: перевізник транспорт проїзд маршрутка Сухомлин  
Матеріали по темі