Місто

Вартість проїзду збільшиться в наступному році, підвищення буде в два етапи, - мер Житомира

4 December 2019, 17:35

Питання підвищення вартості проїзду в громадському транспорті будуть розглядати на засідання міськвиконкому 5 грудня, але проїзд подорожчає лише в наступному році.

Про це сказав мер Житомира Сергій Сухомлин 4 грудня в програмі «Тема дня». Він також порівняв вартість проїзду в інших обласних центрах України.

«Ми три роки стримували тарифи і дійсно, перевізники знаходяться в скрутній ситуації. Зараз прийшов час піднімати вартість, і самі перевізники вже готові йти на встановлення валідаторів: ми підготували таке рішення (про підвищення вартості проїзду), яке змусить їх встановити валідатори, бо робота без них буде не вигідна», - сказав мер.

Він зауважив, що в проєкті рішення прописали: проїзд буде коштувати в два рази менше, якщо валідатора немає, або він не працює.

Щодо фінансування КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління», то його виручка у 2017 році становила 40 млн 884,1 тис. грн, в 2018 році – 49 млн 228 тис. грн, за 11 місяців 2019 року – 45 млн 28,7 тис. грн. А фінансування комунального підприємства з міського бюджету за останні два роки значно збільшилося: з 65,8 млн грн в 2017 році до 140 млн грн в 2019 році, який ще не завершився.

«В усьому світі комунальний транспорт дотується з бюджету, і Україна тут не виняток. Якщо не підвищувати тариф, то в наступному році треба буде закласти 180-200 мільйонів гривень на дофінансування ТТУ», - зауважив Сергій Сухомлин.

За словами мера, тариф планують підняти в січні наступного року чи трохи пізніше, він становитиме в приватних автобусах 7 грн за готівку і 6 грн при безготівковому розрахунку, а в трамваях та тролейбусах підвищиться до 4 грн не залежно від форми розрахунку, а з червня наступного року вартість проїзду за готівку збільшать.

Програму «Тема дня» з мером Житомира щодо підвищення вартості проїзду дивіться тут

Нагадаємо, шість перевізників, які обслуговують міські та приміські маршрути Житомира, 26 листопада направили лист меру з попередженням про обмеження випуску автобусів з 4 грудня 2019 року. 29 листопада Сергій Сухомлин прокоментував вимоги та погрози перевізників. Вранці 4 грудня перевізники розмістили в маршрутках оголошення про те, що вони «більше не в змозі вести господарську діяльність в таких умовах» і з 5 грудня 2019 року суттєво обмежать кількість автобусів на міських та приміських маршрутах.

Як повідомляв Житомир.info, 1 грудня 2017 року пасажири житомирських маршруток почали платити за проїзд 5 грн. У листопаді 2018 в соцмережі ширилися чутки про наміри житомирських перевізників вкотре підвищити вартість проїзду в маршрутках. Начальник управління транспорту та зв’язку міськради Михайло Грищук розповідав, що перевізники міста вже подали обґрунтування підвищення ціни за проїзд, але ці зміни має погодити виконком. В червні 2019 року був оприлюднений проєкт рішення міськвиконкому про підвищення вартості проїзду: при оплаті готівкою – 7 грн; при оплаті в безготівковій формі (в тому числі «Карткою житомирянина») – 6 грн; у разі відсутності (несправності) валідатора – 3 грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: транспорт проїзд маршрутка Сухомлин  
Матеріали по темі