Місто

Житомир потрапив до рейтингу міст з найчистішим повітрям

12 December 2019, 10:50

Житомир – одне з українських міст, повітря у якому має низький рівень забрудненості.

Про це йдеться в інфографіці, що ілюструє статтю в журналі НВ, онлайн-версія якої опублікована 7 грудня.

За даними видання, найбрудніше повітря у містах, де сконцентровані промислові гіганти, – у Дніпрі та Маріуполі.

«Повітря, яким дихають жителі великих міст України, небезпечне для життя. Цілому букету захворювань сприяють рекордні викиди промислових підприємств, велика кількість старих автомобілів та будівництва. Найгірший стан справ у Дніпрі, на другому місці – Маріуполь», – йдеться у матеріалі.

Отже, відповідно до рейтингу найбільш забруднених і найбільш чистіших міст України, «найчорніше» повітря у Дніпрі, де комплексний індекс забруднення атмосфери (КІЗА) становить 16,4, що вважається дуже високим рівнем забрудненості. На другому місці – Маріуполь з показником 14,8. На третьому місці – Одеса (13,6), на четвертому – Миколаїв (13,0), на п’ятому – Кривий Ріг (11,8). (Показник КІЗА від 7 до 14 вважається високим).

Українська столиця на карті теж позначена цяткою насиченого сірого кольору, адже індекс забруднення атмосфери тут також високий – 9,1.

Відповідно до рейтингу, найбільш чистіше повітря у місті Горішні Плавні, що на Полтавщині, де індекс забруднення становить 1,4 (показник КІЗА від 0 до 5 вважається безпечним). На другому місці – Світловодськ (2,5), на третьому – Ізмаїл (2,7), на четвертому – Александрія (3,1), на п’ятому – Харків (3,3).

Серед міст, де рівень забрудненості повітря безпечний, і Житомир – з показником КІЗА 3,9.

Інфографіка НВ

Вплив для здоров’я

Загалом же, відзначає видання, якість повітря в Україні, якщо порівнювати з іншими країнами, далеко не найкраща.

«Україна за підсумками 2018-го за середньорічною концентрацією мікропилу в повітрі зайняла 49-те місце в рейтингу з 73 країн. Однак бувають дні, коли українська столиця піднімається і на 15-ту позицію, наголошують екологи. І тоді ситуація тут лише трохи краща, ніж в лідируючих Делі або Кабулі, і в рази гірша, ніж, наприклад, в Осло або Гельсінкі», – пише НВ.

Формальдегід, діоксид азоту, фенол, фтористий водень, оксид вуглецю, оксид заліза – такими хімічними викидами і шкідливими сполуками перенасичене повітря у вже згадуваних промислових центрах – Дніпрі і Маріуполі, а також в інших містах зі значною концентрацією підприємств.

Лікарі впевнені: такий повітряний коктейль катастрофічно позначається на людському здоров'ї.

«Погана якість повітря може призвести до цілої низки захворювань органів дихання: бронхіти, бронхіальна астма, хронічна обструктивна хвороба легенів. Також це посилює ішемічні хвороби серця та артеріальну гіпертензію», – цитує НВ терапевта клініки Intosana Андрія Артеменка. З тих же причин українці схильні до синдрому хронічної втоми, а також онкології.

«Євробляхи» і повітря

Окрім об’єктів промисловості, повітря в українських містах щедро «приправляють» автомобілі. Чи не головними ворогами атмосфери стали «євробляхи».

«Українські міста заповнені великою кількістю старих автомобілів з двигунами, що нещадно отруюють атмосферу. Саме вони зараз особливо популярні у небагатих автолюбителів: обсяг продажів уживаних машин цього року зріс в чотири з половиною рази. І хоча в значною мірою такому стрибку сприяла легалізація «євроблях», завезених протягом майже трьох років, тенденція очевидна», – йдеться у публікації НВ.

Підвищений рівень вуглекислого та чадного газів, якими «обдаровують» повітря автомобілі, за словами лікарів, призводить до хронічної слабкості, сонливості та головного болю.

Результати дослідження якості повітря у центрі Житомира

Повертаючись до питання якості повітря у Житомирі, варто зазначити, що дослідження місцевого лабораторного центру підтверджують: повітря у місті відносно чисте.

Так, 6 грудня фахівці Державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» відібрали проби повітря на головному майдані міста. Забір проводився у вечірню годину пік, коли потік транспорту у центрі максимальний.

Лаборанти отримали результати, відповідно до яких «у відібраних пробах повітря концентрації азоту діоксиду, сірчистого ангідриду, пилу та вуглецю оксиду не перевищують гранично допустимих рівнів, що відповідає вимогам «Гранично допустимі концентрації хімічних та біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць» від 03.03.2015 р.».

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: повітря  
Матеріали по темі