Економіка

Нацбанк увів в обіг монету номіналом 5 гривень та оновлену 50-гривневу банкноту

20 December 2019, 12:51

Національний банк України 20 грудня 2019 року ввів у обіг оновлені банкноти номіналом 50 гривень, а також монети номіналом 5 гривень, які поступово замінять відповідні паперові банкноти.

Інформація про це з’явилася 20 грудня на сайті Нацбанку.

«Перша партія цих грошових знаків уже розподілена між підрозділами Національного банку в регіонах. Банкнота номіналом 50 гривень та обігова монета номіналом 5 гривень тепер є дійсним платіжним засобом на території України, ними можна вільно розрахуватися у торговельній мережі або здійснювати операції у банках. Банкноти попереднього зразка номіналами 5 та 50 гривень обмінювати не потрібно. Необмежений період часу можна розраховуватися одночасно і новими грошовими знаками, і попередніми» – йдеться у повідомленні.

На банкноті номіналом 50 гривень нового зразка збережено основні зображення зразка 2004 року. На лицьовому боці розміщено портрет Михайла Грушевського, а на зворотному – зображення будівлі Української Центральної Ради. Розмір нової банкноти не змінився, кольорова гама та ж сама.

«Водночас захист нової банкноти 50 гривень удосконалено: покращено рельєфність елементів друку, змінено й удосконалено ультрафіолетовий та інфрачервоний захист; серійний номер чорного кольору виконаний шрифтом зі змінною висотою знаків та розташований вертикально уздовж правого краю зворотного боку банкноти», – пояснив директор департаменту грошового обігу Національного банку Віктор Зайвенко.

Нова обігова монета номіналом 5 гривень – невелика за розміром, легка. Її діаметр становить 22,1 мм, вага – 5,2 грама. Вона виготовлена із цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем. Завдяки більшому діаметру та відкарбованому на монеті багатограннику громадянам буде легко відрізнити її від обігових монет інших номіналів.

Завершення процесу оптимізації банкнотно-монетного ряду гривні заплановане на 2020 рік із уведенням у обіг оновленої банкноти номіналом 200 гривень, а також монети номіналом 10 гривень.

Фото з сайту Національного банку

Нагадаємо, восени 2019 Нацбанк ввів в обіг банкноту номіналом 1000 грн.

Як повідомляв Житомир.info, вилучені з обігу 1 жовтня 2019 року монети номіналом одна, дві та п’ять копійок можна обміняти у відділеннях будь-якого банку протягом року.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Нацбанк купюра монета  
Матеріали по темі